Volledig scherm
Een joint. Foto ter illustratie. © ANP

Wat te doen met een verdachte van grootschalige drugshandel die vastzit in Marokko?

ARNHEM – Wat doe je met een verdachte van grootschalige drugshandel in hoger beroep die in de gevangenis zit in Marokko en niet overgebracht mag worden naar het hof in Arnhem terwijl hij dat wel wil?

De rechtszaak tegen een 45-jarige voormalige Arnhemmer liep afgelopen week opnieuw vertraging op. De man werd in 2013 bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar cel voor de invoer van vijfenhalfduizend kilo hasj vanuit Marokko, de handel in meer dan 62.000 kilo hasj en het witwassen van 25 miljoen euro. De rechtbank bepaalde dat hij zeven miljoen aan verdiensten inlevert. Hij was toen al gevlogen naar Marokko.

De man tekende hoger beroep aan tegen het vonnis, maar zit sinds 2015 gedetineerd in Marokko. Het Nederlands-Marokkaanse rechtshulpverdrag staat niet toe dat de verdachte naar Nederland komt voor zijn berechting.

Videoverbinding

Het gerechtshof bepaalde vrijdag in een tussenarrest dat verder onderzocht moet worden of er nog andere mogelijkheden zijn. In beginsel heeft een verdachte het recht om bij zijn berechting aanwezig te zijn. De raadsvrouw heeft laten weten dat deze verdachte daar geen afstand van wil doen. Bekeken moet worden of hij bijvoorbeeld via een videoverbinding zijn zitting kan bijwonen. Of dat hij alleen voor verhoor overgebracht mag worden. Eerder kon hij wel worden gehoord in de zaken tegen medeverdachten. Dat gebeurde overigens zonder advocaat, de Marokkaanse regels staan diens aanwezigheid niet toe.

Enorme hoeveelheden drugs

Verder wil het hof weten of er nog onderzoeken lopen in Marokko tegen de verdachte, of er overlap is van de feiten daar met de vermeende drugshandel in Nederland en wanneer zijn gevangenisstraf er op zit.

De verdachte zou ruim tweeënhalf jaar op een professionele manier hebben gehandeld in enorme hoeveelheden drugs. De rechtbank zag hem als de leider van een kleine groep mensen die hem hielp en hem uit het zicht hield.

Om het geld wit te wassen zou hij investeringsconstructies hebben opgezet. Zo zou hij zestien miljoen aan drugsgeld op Spaanse en Marokkaanse bankrekeningen hebben gestort en via valse leenovereenkomsten legaal hebben gemaakt. Ook zou hij dure huizen en jachten hebben laten bouwen en exclusieve auto’s hebben aangeschaft.

Het gerechtshof wil de zaak ergens volgend jaar vervolgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.