Volledig scherm
Blauwalg in de slotgracht van Huis Zypendaal in Arnhem. © DG

Waterschap waarschuwt voor blauwalg in vijver bij Huis Zypendaal

VideoARNHEM - Waterschap Rijn en IJssel waarschuwt voor blauwalg in de kasteelgracht van Huis Zypendaal in Arnhem. Bezoekers van het park wordt aangeraden contact met het water te vermijden. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld honden die in het park worden uitgelaten.

De blauwalg is een bacterie die giftige stoffen kan afscheiden (zie ook de video hieronder). Mensen die besmet water binnen krijgen, kunnen maag- en darmklachten krijgen. Zwemmen in water met blauwalg kan leiden tot huidirritatie. Honden kunnen er ernstig ziek van worden.

Door de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen ontstaan her en der problemen met oppervlaktewater. Rijkswaterstaat en de waterschappen raden mensen die in open water willen zwemmen aan om eerst de website zwemwater.nl te raadplegen.

Rijkerswoerdse Plassen

Een groot aantal zwemplassen, riviertjes en beken kampt al met de giftige blauwalg. Ook dode vissen en botulisme komen voor, waarschuwen de waterschappen en de provincies. Bij Arnhem zijn de Rijkerswoerdse Plassen in Elst elk geval veilig. Daar is het zwemwater recent nog gecontroleerd.

Rijkswaterstaat dienst raadt zwemmen in Nederrijn af. Langs de grote rivieren in Nederland liggen door de lage waterstand flinke zandstranden, die erg populair zijn. Maar in de rivieren staat een gevaarlijke stroming. Ook kunnen binnenschippers zwemmers niet zien. Zwemmen bij bruggen, sluizen en havens is verboden en kan een boete van 140 euro opleveren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.