Volledig scherm
Pur-isolatie. Foto ter illustratie. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Weerstand tegen pur-isolatie in Arnhemse wijk groeit, Volkshuisvesting wil in gesprek

ARNHEM - De weerstand van bewoners in wijk Over het Lange Water tegen pur-isolatie groeit. Zaterdagmiddag gingen huurders de buurt in om flyers uit te delen en wijkbewoners op het hart te drukken niet mee te werken aan het onderhoudsproject van verhuurder Volkshuisvesting. Het vertrouwen in de woningcorporatie is weg, zo valt er te lezen op de flyers. 

Het verzet tegen pur lijkt een streep door de rekening van woningcorporatie Volkshuisvesting. Die wil maandag beginnen met de isolatie van 249 huurwoningen in de wijk. ,,Wij hebben mensen geadviseerd om de deur niet op te doen voor Volkshuisvesting of de aannemer. Wij werken niet mee aan het project", zegt huurder Maurice Bosters. 

Buurtbewoners waarschuwen

Hij is met andere verontruste huurders de wijk in getrokken om buurtbewoners te waarschuwen voor de schadelijke gevolgen van pur-isolatie. Het isolatiemateriaal polyurethaan of pur bevat isocyanaten die onder meer kunnen leiden tot allergische klachten aan luchtwegen. Dat heeft de Gezondheidsraad geconcludeerd na onderzoek onder mensen die beroepsmatig met het materiaal werken. Een onderzoek naar de schadelijke gevolgen voor bewoners verwacht de Gezondheidsraad begin 2021 te kunnen afronden.

Geen vertrouwen 

,,We hebben geen vertrouwen meer in Volkshuisvesting. In de brief die we kregen stond onder meer dat de bewoners tijdens het aanbrengen van de pur in hun huis kunnen blijven. Dat mag volgens de richtlijnen helemaal niet", zegt Bosters.

Quote

Bovendien mag je het niet onder houten vloeren spuiten en dat wil Volkshuis­ves­ting wel laten doen.

Huurder Taner Ozbilginer

Buurtbewoner Taner Ozbilginer zegt jarenlange ervaring in de bouw te hebben. Hij weet dat pur als isolatiemateriaal praktische nergens in Europa meer wordt toegepast. ,,Dat is niet voor niets. Bovendien mag je het niet onder houten vloeren spuiten en dat wil Volkshuisvesting wel laten doen", meent Ozbilginer.

Een handtekeningenactie leverde 164 krabbels van huurders tegen pur-isolatie. In totaal heeft de wijk Over het Lange Water 249 huurwoningen. Bosters: ,,Als een verhuurder een renovatieproject begint, dan moet 70 procent van de huurders daarmee instemmen. Onze handtekeningen laten zien dat 65 procent van de wijk juist tegen pur-isolatie is.”

Flyers

Quote

Ik begrijp niet goed, waarom we een nieuwe brief van de huurders krijgen. We komen toch aan hun wensen tegemoet door met ze in gesprek te gaan?

Woordvoerder Volkshuisvesting

Zaterdag gingen de huurders weer de buurt in. Dit keer om flyers uit te delen met de tekst: ‘Stop! Ons vertrouwen is weg! Eerst overleg met alle bezorgde bewoners!’ En dat is wat Volkshuisvesting ook wil. Een woordvoerder van Volkshuisvesting verbaast zich over de nieuwe brief van de huurders. ,,Wij zijn bereid om met verontruste huurders te gaan praten. Dat hebben we in een brief aan alle huurders afgelopen week gemeld. Ik begrijp niet goed, waarom we een nieuwe brief van de huurders krijgen. We komen toch aan hun wensen tegemoet door met ze in gesprek te gaan?", zegt de woordvoerder.

De corporatie gaat maandag beginnen met het onderhoudsproject, maar wacht met de pur-isolatie in de kruipruimte. De huurders willen dat het hele isolatieproject wordt uitgesteld. ,,Als mensen maandagmorgen hun deur niet opendoen dan kunnen we ook niet naar binnen", laat Volkshuisvesting weten. ,,We willen echt in gesprek, want tot nu toe hebben we alleen briefwisselingen gehad. Dan kunnen we praten over waar de huurders tegenaan lopen en kunnen we het hebben over eventuele alternatieven.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.