Volledig scherm
Uroloog Geert Smits test de apparatuur. De twee monitoren zijn duidelijk zichtbaar evenals de robotarmen (links). Foto: Hans Broekhuizen/DG

Wereldprimeur behandeling blaaskanker in Rijnstate

ARNHEM - Een deel van de patiënten met blaaskanker wordt tegenwoordig in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem inwendig bestraald nadat zij eerder een kijkoperatie hebben ondergaan. Daarbij zijn katheters in en rond de tumor in de blaas geplaatst zonder dat de uroloog de buikwand hoefde te openen.

Andere ziekenhuizen die ook inwendig bestralen, snijden de buikwand wel open om de slangetjes te plaatsen die later radioactief worden geladen.

Rijnstate is het enige ziekenhuis ter wereld die de nieuwe techniek toepast.

Uroloog Geert Smits en radiotherapeut Elzbieta van der Steen-Banasik van het Arti (Arnhems Radiotherapeutisch Instituut) hebben de operatietechniek bedacht waarvoor specialisten uit binnen- en buitenland naar Rijnstate komen.

Een van de voordelen van de techniek is dat patiënten minder lang in het ziekenhuis liggen en sneller herstellen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden: zo mag er maar één tumor in de blaas zitten die niet groter is dan vijf centimeter.

Volledig scherm
De buitenkant van een blaas. Goed zichtbaar is de naald die de slangetjes in en rond de tumor aanbrengt. Foto: Rijnstate Arnhem

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.