Wereldrecords breken in Kronenburg

VIDEOARNHEM - Doe een boodschap in winkelcentrum Kronenburg en vertrek als wereldrecordhouder. Winkelend publiek werd dit weekend uitgedaagd om in recordtempo boeken op te stapelen, legotorens te bouwen, elkaar T-shirts aan te trekken of pakken sap als dominostenen te gebruiken.

De blik is geconcentreerd. De handen zijn in de aanslag, maar raken de boeken nog niet aan. Het is wachten op het aftellen van de uit Engeland overgekomen official Paulina Sapinska. Dan dansen de handen van Ahmad Durubi (16) vliegensvlug over de tafel.

Schots en scheef

De 20 boeken vinden razendsnel hun plek in de stapel, die schots en scheef toch nog zijn evenwicht weet te behouden. Dat is maar goed ook, want de boeken dienen tien seconden op hun plaats te blijven.

Het is een van de voorschriften om deze recordpoging officieel te maken. Sapinska ziet namens Guinness World Records als adjudicator erop toe dat de pogingen volgens de vastgestelde regels verlopen.

Durubi heeft de boeken snel op hun plek gekregen, maar blijft 0.14 seconde boven het bestaande record steken. De Arnhemmer zit niet bij de pakken neer, maar gaat direct oefenen voor een nieuwe recordpoging.

Verhaal loopt onder de foto door.

Volledig scherm
Poging wereldrecord boeken stapelen breken. © Erik van 't Hullenaar

Eerste keer

Winkelcentrum Kronenburg organiseert de recordpogingen samen met Guinness World Records om het winkelend publiek te activeren. ,,Dit wordt voor de eerste keer in Nederland gedaan’', zegt winkelcentrummanager Hans Cleef.

De organisatie heeft bewust gekozen voor records die weinig voorbereiding vergen, zoals het bouwen van legotorens. ,,Zo is het leuk voor de deelnemers en blijft de drempel laag om mee te doen’', zegt Cleef.

T-shirts

Verderop trekt Roos lachend Lee zijn zeventiende T-shirt aan, onder aanmoediging van Lee’s partner Stephanie. Het duo is zo enthousiast bezig, dat de tafel met daarop de wachtende stapel shirts wordt meegetrokken.

Quote

Ik ben buiten adem, krijg er de kriebels van.

Roos tijdens de wereldrecordpoging t-shirts aantrekken

Het duo zal nog flink aan de bak moeten om het record van 31 T-shirts te breken. ,,Ik ben buiten adem’', puft Roos lachend na. ,,Ik krijg er de kriebels van.’' Lee las op Facebook over het evenement.

Aan de andere zijde van de arena is Durubi vastbesloten zijn tweede poging te bekronen met een wereldrecord. In de oefenronde heeft hij een tijd neergezet van 11.57 seconde, voldoende om het record te breken.

Gebalde vuist

Onder de ogen van het toegestroomde publiek vliegen zijn handen nogmaals over de tafel. Dit keer slaagt Durubi erin om de boeken in 11.37 seconden op hun plaats te krijgen. Met gebalde vuist neemt hij het applaus van het toegestroomde publiek in ontvangst.

Durubi krijgt daarnaast een officieel certificaat overhandigd. ,,Ik ben erg blij’', zegt hij met een brede grijns. ,,Met al dat publiek om je heen zat er toch spanning op.’' Arnhem is een wereldrecordhouder rijker. Nu nog die 31 T-shirts zien te overtreffen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.