Werkgroep Behoud Bomen Arnhem koestert treurwilg als 'Laura Victoria’

VideoARNHEM  ‘Laura Victoria’ heet de monumentale treurwilg bij stadspark Lauwersgracht in het centrum van Arnhem voortaan.  Mensen van de Werkgroep Behoud Bomen Arnhem hebben de naam met een geel en roze lint om de met mos begroeide stam gewikkeld.

Het roept associaties op met de  heilige bomen bij de boeddhistische tempels in Zuidoost Azië, die de monniken dagelijks lauweren met linten die de omarming door de gemeenschap symboliseren.

Een jaar geleden wilde de gemeente nog een reeks bomen in het park laten kappen. Protesten van de werkgroep verijdelden dit. Het smaakt naar meer.

Volledig scherm
Kristina Ram en Mark Bosch bevestigen de eerste versie van het naambordje ‘Laura Victoria’ rond de stam van de treurwilg. Er volgt nog een echt bordje, mogelijk een vorm van een armband. © Rolf Hensel

‘Meer boombenul nodig’

.,We gaan meer bomen in Arnhem een naam geven”, zegt Mark Bosch van de werkgroep. ,,Dit is de eerste. We kozen voor een naam van een vrouw, vanwege de sierlijke vorm.” Kristine Ram legt uit waar de naam vandaan komt. ,,Laura staat voor de Lauwersgracht. Victoria staat voor de overwinning.”  De werkgroep heeft via Facebook mensen opgeroepen om met suggesties te komen. Roos Castricum kwam met 'Laura’,  Sophia Boshoven met 'Victoria’.

In een  boom met een naam zet je niet zomaar de zaag, zo redeneren ze bij de werkgroep. ,,Zo willen we voor meer boombenul in Arnhem zorgen”, vervolgt Bosch.

Volledig scherm
Sophia Boshoven laat zich vereeuwigen voor 'Laura Victoria’. Zij bedacht het tweede deel van de naam 'Victoria’. © Rolf Hensel

Goede oude dag voor de treurwilg

,,We willen de treurwilg een goede oude dag bezorgen.” Een boomspecialist moet voorkomen dat de boom te zwaar wordt en in het water valt. Bosch hoopt dat  het culinair evenement ‘Arnhem Proeft’ niet meer terugkomt. ,,Dat is funest voor het park. Alles wordt platgetrapt. Kies voor een andere plek. De blauwe golven bij de Mandelabrug bijvoorbeeld die er nu verloren bij liggen. Of hou het langs de Jansbeek in het stadshart.” Later volgt nog een echt naambordje voor de treurwilg. ,,We denken aan een armband",  zegt Bosch.

Volledig scherm
Behoud Bomen Arnhem markeert de geschiedenis van treurwilg "Laura Vctoria' bij de Lauwersgracht met een bordje met uitleg. © DG

Treurwilgen van toen en nu

De actie voor behoud van de treurwilg bracht verschillende Arnhemmers ertoe om te wijzen op de geschiedenis van de boom. ,,Hij is zo’n vijftig jaar oud", zegt Bosch. ,,Maar de voorganger is zeker 100 jaar oud geworden.” De werkgroep ontdekte krantenknipsels vol weemoed over het verdwijnen van de knoestige oude dame en hoop op een mooie toekomst voor de jeugdige opvolger, toen nog een bescheiden jonge stam. Op een informatiebordje in het gras voor de treurwilg geeft de werkgroep meer uitleg.

Volledig scherm
Leden van de Werkgroep Behoud Bomen Arnhem koesteren treurwilg ‘Laura Victoria’ in stadspark Lauwersgracht in Arnhem. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.