De Paasbergflat in Arnhem.
Volledig scherm
De Paasbergflat in Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

Wethouder fluit Onderdak terug: per direct cliëntenstop voor Paasbergflat

ARNHEM - Er komen voorlopig geen extra zorgmijders in de Paasbergflat in Arnhem. Wethouder Roeland van der Zee heeft de stichting Onderdak teruggefloten. Er is per direct een cliëntenstop ingevoerd. 

Deze wilde daar veertig bewoners met psychische en andere problemen onderbrengen. Maar het blijft voorlopig bij zeven mensen.

Van der Zee schrijft dat aan omwonenden. Hij reageert daarmee op het snel aanzwellend protest op de Paasberg en Geitenkamp tegen de plannen van de stichting Onderdak.

Omwonenden richtten inderhaast al een aparte stichting op om de plannen te bestrijden. 

‘Halve tbs-kliniek’

Zij vrezen voor grote overlast van de veertig bewoners. In een pamflet dat in de buurt werd verspreid, wordt het plan voor het leeggekomen zorgcentrum omschreven als een ‘halve tbs-kliniek'.

Omwonenden waren niet ingelicht over de plannen en spraken van een overvaltactiek van de stichting Onderdak. De Paasbergflat ligt recht tegenover een basisschool, de Witte Vlinder. 

‘Zeker niet wenselijk’

Van der Zee schrijft in zijn brief dat ook de gemeente is overvallen door de stichting, die al zes mensen in de flat had gehuisvest.

Hij stelt dat de gemeente mensen met problemen via beschermd wonen wel terug wil laten keren in de maatschappij. Het kan daarbij gaan om mensen met alcoholproblemen, drugsverslaafden, maar ook mensen die gevangen hebben gezet of zedendelinquenten.

Maar, stelt de wethouder, dat kan alleen in kleine groepen. Een concentratie van veertig mensen is zeker niet wenselijk. Hij heeft daarom met de stichting Onderdak afgesproken dat de zeven mensen die er inmiddels wonen, daar kunnen blijven, maar dat er geen cliënt meer bij komt. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.