Volledig scherm
Rita Weeda (midden) verlaat samen met burgemeester Krikke de Arnhemse raadzaal na haar aftreden. foto Marc Pluim

Wethouder Rita Weeda stapt uit eigen beweging op

ARNHEM - De Arnhemse wethouder voor Cultuur, Rita Weeda, is dinsdagavond aan het begin van een extra raadsvergadering opgestapt. De zichtbaar geëmotioneerde wethouder gaf toe dat er fouten zijn gemaakt bij de informatie aan de gemeenteraad over de financiën van de Sonsbeektentoonstelling 2008.

De onduidelijkheden in de financiering kwamen naar boven in een publicatie in De Gelderlander. Verschillende politieke partijen vroegen daarop om een extra raadsvergadering om over de kwestie te debatteren. Nog voor dat debat begon trok Weeda haar conclusies.

In het vervolg van het debat spraken alle raadsfracties hun waardering en respect uit voor de beslissing die Weeda heeft genomen. PvdA-fractievoorzitter Rudi Rikken ging ook in op de situatie binnen zijn partij. Binnen een jaar zagen twee PvdA-wethouders zich gedwongen af te treden. Eerder al viel Sander van Bodegraven over de verbouwing van het Museum voor Moderne Kunst.

Rikken bood aan om in bilateraal overleg met alle andere fracties een oplossing te zoeken voor de ontstane vacature. Alle partijen zijn akkoord gegaan met een dergelijke consultatieronde.

Op de vraag van SP-leider Gerrie Elfrink wanneer het college door Rita Weeda op de hoogte is gesteld van de verhoging van de begroting van Sonsbeek 2009, antwoordde wethouder Willem Hoeffnagel van Financiën dat dat in de zomer van 2008 is gebeurd. De raad is daarna verder niet geïnformeerd. Elfrink wilde daar nu nog niet verder op ingaan.

De internationale beeldententoonstelling Sonsbeek werd vorig jaar in Arnhem gehouden.Voor de expositie was aanvankelijk een budget van 3,5 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag werd later verhoogd tot 4,6 miljoen euro, onder meer dankzij een garantiesubsidie van 1,4 miljoen euro van de gemeente.

Weeda liet na de Arnhemse gemeenteraad in te lichten over de verhoging van het budget. De garantiesubsidie werd voor een groot deel besteed en ook daar informeerde de wethouder het Arnhemse college van burgemeester en wethouders en de raad niet over.

„Ik ben te veel als uitvoerder betrokken geweest bij Sonsbeek 2008 en niet als bestuurder die de raad informeert”, aldus Weeda gisteravond.

De wethouder kwam in 2006 naar Arnhem. Naast de portefeuille Cultuur was zij verantwoordelijk voor Economische Zaken, Sociale Zaken, Evenementen en Toerisme.

Meer over het aftreden van wethouder Rita Weeda in De Gelderlander van woensdag.

Volledig scherm
Rita Weeda bij het beeld 'Lazy king' van Alain Séchas in het Arnhemse park Sonsbeek. Foto: Hans Broekhuizen/De Gelderlander

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.