Zarahs stuk uit 2019 is weer hyperactueel: ‘Het gaat niet alleen om sorry zeggen, maar ook over hoe je ermee omgaat’
Met VideoARNHEM/ NIJMEGEN - Op 19 december maakte premier Mark Rutte excuses voor ons slavernijverleden. En nu staat theatermaker Zarah Bracht op het podium met ‘Being wrong and how to admit it’, een stuk over het toegeven van fouten door politici.
Lekker actueel stuk heb je geschreven…
„Nou nee, ik schreef het al in 2019, geïnspireerd door het boek van de minister van Financiën van Griekenland, Yanis Varoufakis, over de oneindige cirkel van het maken en afbetalen van schulden waarin met name de zuidelijke landen van Europa beland waren destijds.
Hij beschreef dat verschillende machtige Europese politici ‘off the record’ tegen hem zeiden dat hij gelijk had en dat het systeem fout was, maar dat ze dat helaas niet openbaar konden toegeven. Dat vond ik ongelofelijk.
De eerste scène van mijn stuk is een persconferentie. Een maand nadat het uit was, begon corona met zijn persconferenties en toen kwamen de lockdowns. Het afgelopen jaar zijn er veel politieke excuses geweest.
Ik wilde een reprise van het stuk. Het werd me duidelijk dat het niet gaat om het zeggen van ‘sorry’, maar om hoe je er daarna mee omgaat. Ik ben het niet vaak met Rutte eens, maar dat hij zei dat deze excuses ‘slechts een komma’ waren in het hele verhaal, komt in de buurt.”
Het gaat niet om het zeggen van sorry, maar om hoe je er daarna mee omgaat
Ben je zelf eigenlijk goed in het toegeven van je fouten?
„Nee, daarom maak ik dit. Als je idealistisch bent, is het moeilijk om altijd het goede te doen, maar ook moeilijk om je fouten te erkennen. Terwijl het veel ontspanning kan geven om toe te geven dat ook jij niet altijd alleen maar het goede kunt doen; dat je een mens bent en dat mensen fouten maken. Mijn generatie heeft het gevoel dat de wereld in brand staat. We willen het nú beter maken. Maar dat gaat heel langzaam.
Ook voor politici; dat zijn ook maar gewoon hardwerkende mensen, die het ook allemaal niet weten, soms. Het is inmiddels helder dat we niet beter worden van ‘een sterke man’ aan het roer, die snelle veranderingen in kan voeren. In een democratie gaat het langzamer, maar werken we allemaal samen. Ik geloof in die kleine muizenstapjes. Zo geloof ik ook in mijn voorstelling; niet dat die alles gaat veranderen, maar ik geloof in de kracht van kunst.”
‘Being wrong and how to admit it’, maandag 30 januari Theater aan de Rijn in Arnhem, zaterdag 4 februari LUX Nijmegen. Tekst en regie: Zarah Bracht. Spel: Kirsten Mulder. Compositie en drums: Ata Güner. Drums: Annemarie van den Born.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM14
De problemen stapelen zich op bij Vitesse: hoofdsponsor ‘eToro’ stapt na dit seizoen op
Het rampseizoen van Vitesse kent geen einde. Hoofdsponsor ‘eToro’ verdwijnt van het shirt bij de Arnhemse voetbalclub. In de Gelderse hoofdstad staat een grote inkomstenbron op de tocht. De eredivisionist zegt wel een alternatief te hebben.Arnhem -
PREMIUM6
Centraal zwembad als garantie voor behoud zwemwater in de regio: ‘Liemersbreed bad is een kans’
Eén zwembad voor de hele Liemers zou een garantie kunnen zijn voor het behoud van zwemwater in de regio. Dat zeggen Liemerse bestuurders naar aanleiding van de sluiting van zwembad De Pals in Westervoort.Westervoort -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Nieuws gemist?
Dode gevonden aan Paleispark achter Het Loo • Van vriendelijk gesprek naar zware mishandeling • Virus teistert Oranje
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van donderdag 23 februari.Arnhem -
Met video
Rutte biedt excuses aan voor slavernijverleden: ‘We zetten een komma, geen punt’
De slavernij is een misdaad tegen de menselijkheid en vormt een ‘ronduit beschamende’ episode in de Nederlandse geschiedenis. Daarom biedt de Nederlandse Staat vandaag formeel excuses aan, zegt premier Mark Rutte in zijn langverwachte toespraak over het slavernijverleden.
-
PREMIUM7
Zes assistentes doen aangifte tegen dansleraar die hen na de lessen betastte: ‘Ik schaam me’
Is een 57-jarige dansleraar uit Arnhem te ver gegaan tijdens een-op-een oefensessies met zes assistentes tussen 2011 en 2021? Betastte hij na de groepslessen als iedereen weg was hun billen, de zijkant van hun borsten, en drukte hij zijn erectie tegen hen aan?Arnhem -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
In samenwerking met indebuurt Arnhem