‘Zelfmoord’ van beruchte Arnhemse SD-agent Johnny de Droog staat 75 jaar na de oorlog plots ter discussie

ARNHEM - Ruim 75 jaar na dato rijzen er twijfels bij de zelfmoord van de beruchte Arnhemse agent van de Sicherheitsdienst Johnny de Droog in Gorssel in de Achterhoek. De Droog, die minstens 300 mensen uitleverde aan de Duitsers, zou zichzelf met een pistool van het leven hebben beroofd. Nu blijkt dat er mogelijk een kogel door zijn hart is gejaagd op 19 februari 1945.

Omslag van het boek over de beruchte Johnny de Droog, de Arnhemse fietsenhandelaar die minstens 300 mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit leverde aan SD.
Volledig scherm
Omslag van het boek over de beruchte Johnny de Droog, de Arnhemse fietsenhandelaar die minstens 300 mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog uit leverde aan SD. © Uitgeverij Oevers

Geert Jonker van de Bergings- en Identificatiedienst bij de Koninklijke Landmacht heeft zich over de zaak gebogen op verzoek van Erik Schaap, auteur van een boek over 'De Levens van Johnny de Droog’ dat  zondagmiddag in Arnhem wordt gepresenteerd bij boekhandel Het Colofon.

Jonker traceerde  een foto van De Droog in zijn doodskist vlak voor de zomer in 1945, toen zijn lijk werd opgegraven bij kamp Amersfoort voor nader onderzoek.

Er zit een tekst bij van verzetsman Gerrit Kleinveld. Kleinveld schrijft: ‘Sectie op het lijk maakte uit dat hij door het hoofd en in zijn hart was geschoten, dus hij kan onmogelijk zelfmoord hebben gepleegd.’ 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.