Lachgas.
Volledig scherm
Lachgas. © ANP XTRA

Zes van de acht horecazaken in Arnhem stoppen met lachgas na aankondiging verbod

ARNHEM - Van de acht horecazaken in Arnhem die lachgas verkochten zijn er inmiddels zes gestopt. Deze zaken hebben eieren voor hun geld gekozen nadat burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem vorige week een verbod op lachgas ging instellen.

De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) heeft afgelopen vrijdag- en zaterdagnacht controles uitgevoerd in de zaken waarvan ze wisten dat daar lachgas werd verkocht.

De twee die nog steeds een tank met de schadelijke gas in de zaak hadden, kregen een waarschuwing. Worden ze bij een volgende controle betrapt, dan krijgen ze een dwangsom opgelegd. 

Schadelijke stof

Quote

We hebben de complimen­ten van minister Grapper­haus van Justitie gekregen.

Burgemeester Ahmed Marcouch

,,Ik complimenteer de zes uitbaters die meteen maatregelen hebben genomen. Zij hebben hun verantwoordelijkheid genomen om deze schadelijk stof uit te bannen. Ik hoop dat de andere twee spoedig zullen volgen. Zo niet, dan gaan we handhaven”, aldus Marcouch.

Het verbod van de verkoop van lachgas is niet onopgemerkt gebleven. ,,Amsterdam en Rotterdam hebben bij ons geïnformeerd hoe we dit verbod hebben aangepakt. We worden gek gebeld vanuit heel het land”, zegt Marcouch.

,,We hebben ook de complimenten van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie gekregen over de Arnhemse aanpak.”

‘Het is schadelijk en men weet dat’

Vorige week heeft Arnhem de verkoop van lachgas verboden op basis van de Wet Milieubeheer. Deze wet verplicht de verkoper om de gevaren voor de gezondheid van de mensen te voorkomen of te beperken.

Marcouch: ,,Dit gas is schadelijk voor onze kinderen die het voor 3 euro per ballonnetje kopen. De eigenaren weten dat, want op de tanks staat ‘niet inhaleren’.”

Arnhem is de eerste gemeente in Nederland die met de Wet Milieubeheer een middel in handen heeft om het lachgas aan banden te leggen. Het verbod van lachgas gold in Arnhem al op straat in het centrum en tijdens evenementen.

Blijf op de hoogte, zet pushmeldingen aan!

Altijd laatste nieuws op je telefoon of pc? Dat kan! Ga naar dg.nl en accepteer de uitnodiging die vanzelf op je scherm verschijnt!

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.