Volledig scherm
© Thinkstock

Zeven kinderopvangcentra in Arnhem niet op orde

ARNHEM - Zes vestigingen van Montessori kinderopvang en de buitenschoolse opvang (bso) Upward in Arnhem voldoen niet aan de wettelijke eisen voor de kinderopvang. Eigenaar Vastplan moet van de gemeente Arnhem in december alles op orde hebben.

De gemeente Arnhem heeft Vastplan in 2016 31 dwangsommen en 3 boetes opgelegd en 21 waarschuwingen gegeven voor de 7 locaties. Deze maatregelen werden genomen op advies van de inspectie van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (GGD).

Locaties
Het gaat om de bso van Montessori kinderopvang Sonsbeek, twee locaties van de Sterrenberg, twee locaties van de Waterberg, Binnenstad en de bso-sport kinderopvang Upward. Daar waren onder meer te weinig leiders aanwezig, gebouwen voldoen niet aan alle eisen, protocollen zijn niet op orde, er werken leiders zonder verklaring omtrent gedrag en de (brand)veiligheid voldoet niet.

Temperatuur
Bij de opvang Upward ging het bijvoorbeeld om een gebrek aan verkoeling. Kinderen speelden met 30 graden in de zon, zonder mogelijkheid om de schaduw op te zoeken. De ruimtes binnen waren nog warmer.

Op het balkon was het koeler, maar daar hing op het moment van de inspectie een kind over de balustrade.

Aansturing 'zorgelijk'
Over Montessori de Waterberg zegt de GGD dat de organisatorische aansturing van Vastplan 'zorgelijk' is. Beroepskrachten worden op de laagste trede van de salarisschaal ingeschaald en krijgen hun gewerkte uren laat betaald.

Uitzendkrachten kunnen niet meer worden opgeroepen omdat de eigenaar facturen van het uitzendbureau niet of te laat betaald. Ook zijn er volgens het inspectierapport te weinig busjes om de kinderen van school op te halen.

Oplossing
De eigenaar Rinald Kloppenberg van Vastplan is op het matje geroepen door wethouder Ron König. Alle problemen moeten dit jaar opgelost zijn. Volgens een woordvoerder van Vastplan is dat inmiddels ook het geval is. Alleen op de Sterrenberg is nog een probleem, maar dat is voor januari verholpen, zegt zij.

De gemeente kan dat niet niet bevestigen en wil ook niet op de zaken vooruitlopen. „Wij verwachten dat Vastplan de problemen aan het eind van het jaar heeft opgelost", aldus de woordvoerder van wethouder König.

Lees meer over de problemen bij de centra in De Gelderlander van zaterdag 26 november, regio Arnhem, of digitaal.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.