Volledig scherm
Museum Arnhem. © De Gelderlander

Zeven ton extra naar museum Arnhem voor btw-naheffing

ARNHEM - Museum Arnhem krijgt voor de periode 2014 - 2017 jaarlijks een bedrag van zeven ton extra van de gemeente Arnhem. Daarmee wordt het museum in staat gesteld om een btw-naheffing te betalen die de Belastingdienst de culturele instelling heeft opgelegd.

De fiscus sommeerde het museum in het najaar van 2015 een naheffing te betalen van 575.000 euro, omdat over 'geleverde diensten' aan de gemeente Arnhem geen btw was afgedragen. Dat had wel gemoeten, vindt de Belastingdienst, omdat Museum Arnhem (voorheen onderdeel van de gemeente) wordt verzelfstandigd.

Bijspringen
Die naheffing had het einde kunnen betekenen van het museum voor moderne kunst aan de Utrechtseweg, maar de gemeente Arnhem besloot bij te springen. Omdat over die extra subsidie ook weer btw moet worden betaald, loopt het totaalbedrag op tot 700.000 euro per jaar.

Rondpompen
Voor de kas van de gemeente Arnhem heeft de extra subsidie aan Museum Arnhem geen gevolgen, zegt de woordvoerder van wethouder Gerrie Elfrink van Cultuur. „Arnhem wordt gecompenseerd door het btw-compensatiefonds voor gemeenten en provincies. Dit komt eigenlijk neer op het rondpompen van geld."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.