Volledig scherm
Herman Kaiser in de raadzaal van het Arnhemse stadhuis. © Gerard Burgers

Zieke Kaiser niet terug als burgemeester van Arnhem

Herman Kaiser keert niet meer terug als burgemeester van Arnhem. Dat is maandagavond bekend gemaakt aan de vooravond van de Politieke Maandag in de Gelderse hoofdstad. Kaiser zit sinds half september 2016 ziek thuis met 'hardnekkige heupklachten' als gevolg van een zenuwbeschadiging. 

Hij was destijds net weer twee weken aan het werk na een ziekteperiode van twee maanden. Van enige verbetering in zijn toestand was de laatste weken geen sprake. De bedrijfsarts van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft hem ontraden weer aan het werk te gaan.

Boele Staal
Gelders Commissaris van de Koning Clemens Cornielje benoemde begin oktober 2016 Boele Staal tot waarnemend burgemeester in Arnhem. De D66'er inwoner van Maarssen, was onder meer commissaris van de Koningin in Utrecht. Kaiser (62) werd in augustus 2013 benoemd tot burgervader van Arnhem, als opvolger van Pauline Krikke. De CDA'er was daarvoor burgemeester van Doetinchem, Roermond en Margraten.

Teleurstelling
In een brief waarin hij aan de Arnhemse gemeenteraad bekendmaakt dat hij zijn functie noodgedwongen moet neerleggen, schrijft hij dat hij graag was doorgegaan. 'Het is steeds mijn bedoeling geweest mijn werkzaamheden te hervatten', schrijft Kaiser. De bedrijfsarts raadt dat echter af. 'Ik heb deze uitkomst met veel teleurstelling vernomen.'

Gemeenschapszin
De 62-jarige CDA'er zal zich 'altijd met Arnhem en haar inwoners verbonden voelen', schrijft hij in zijn brief. Hij roemt de gemeenschapszin bij de Arnhemmers en noemt de Gelderse hoofdstad 'een open en verdraagzame stad waarin een grote diversiteit van mensen in vrede met elkaar samenleven'.

Moedig
Waarnemend burgemeester Boele Staal noemde de stap van Kaiser 'moedig'. "Als je wilt afmaken waaraan je bent begonnen en je lijf staat dat niet toe, dan is dit een moedig besluit dat veel respect verdient." Volgens Staal heeft Kaiser daarmee 'lang geworsteld, maar nu valt er een last van zijn schouders'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.