Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft vijf corona-verpleegafdelingen ingericht waarvan er nu vier in gebruik zijn.
Volledig scherm
Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft vijf corona-verpleegafdelingen ingericht waarvan er nu vier in gebruik zijn. © Jordi Deckert/Eastview media

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem telt 55 coronapatiënten

ARNHEM - Het aantal coronapatiënten in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is de afgelopen dagen opgelopen tot 55.

Van hen liggen er dertien op de intensive care en zijn er 25 opgenomen op basis van de verdenking dat hun gezondheidsklachten het gevolg zijn van een besmetting met het virus. De balans is donderdagmiddag opgemaakt, zo meldt een woordvoerster van het ziekenhuis.

Conform de landelijke trend zijn ook in Rijnstate meer mannen dan vrouwen opgenomen met corona. De leeftijd van de patiënten zou tussen de 40 en 80 jaar liggen. 

Vijf corona-afdelingen

Rijnstate heeft op dit moment vijf afdelingen beschikbaar die kunnen dienen voor de verpleging van coronapatiënten. Daarvan waren er donderdag vier in gebruik, zonder dat alle bedden bezet waren. De dertien IC-bedden, die over beademingsapparatuur beschikken, vallen hier niet onder. 

De woordvoerster laat weten dat zich op de intensive care nog geen capaciteitsproblemen voordoen. Rijnstate heeft ook nog geen patiënten hoeven doorsturen naar andere ziekenhuizen.  ,,Wij hebben wel een aantal patiënten overgenomen uit Brabant.”

Materialen ‘aandachtspunt’

De voor de zorg benodigde materialen, zoals mondkapjes en beademingsapparatuur, blijven volgens de woordvoerster ‘een aandachtspunt’. Dagelijks onderneemt het ziekenhuis acties om die aan te vullen. Niettemin zouden er op dit moment voldoende mondkapjes zijn. Ook heeft het ziekenhuis vijf beademingsapparaten van Defensie gekregen. 

Om de bezetting op de corona-afdeling op peil te houden, worden medewerkers opgeleid van andere verpleegafdelingen waar het nu rustiger is. Hetzelfde geldt voor medewerkers van de operatiekamers in Zevenaar en Velp. Daarnaast is ook extern personeel geworven en zijn tijdelijke contracten ingezet.

68 operaties per dag vervallen

Om alle aandacht aan de coronacrisis te kunnen geven, besloot het ziekenhuis ruim een week geleden om poliklinische afspraken zoveel mogelijk uit te stellen of via de telefoon of videoconsult af te handelen. Ook werden niet-acute operaties uitgesteld. Die laatste maatregel leidde er de afgelopen tijd toe dat gemiddeld 68 operaties per dag niet doorgingen. 

Het coronavirus treft overigens ook de medewerkers van het ziekenhuis zelf. In totaal zitten 22 personeelsleden van Rijnstate thuis vanwege corona. Daarbij gaat het om medewerkers in allerlei functies en niet specifiek om mensen die op de corona-afdelingen werken, ,,Het ziekteverzuim is daar niet hoger dan op andere afdelingen.”

Het ziekenhuis kan niet zeggen waar mensen besmet raken. ,,Met de juiste bescherming en het volgen van de protocollen kun je veilig werken in het ziekenhuis.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.