Ziekenhuis Rijnstate weg uit Arnhem-Zuid en Velp

ARNHEM - Arnhem Patiënten van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem kunnen straks niet meer voor ziekenhuiszorg terecht in Velp en Arnhem-Zuid. Het ziekenhuis wil de zorgfuncties uit Arnhem-Zuid verplaatsen naar Elst omdat uit de Overbetuwe veel patiënten vandaan komen. Het aantal behandelings- onderzoeks- en poliklinische mogelijkheden wordt daar ook uitgebreid.

Over alle locaties genomen wordt het aantal vierkante meters verminderd.

Rijnstate gaat het gebouw van het voormalige Ziekenhuis Velp verkopen en gaat er vanuit dat het gebouw een bestemming krijgt voor zorg en wonen. Een groot deel van het gebouw staat leeg. Het gemeentebestuur van Rheden is op de hoogte van de plannen.

Kleiner

Het ziekenhuis wil wel ziekenhuiszorg blijven aanbieden in de gemeente Rheden. ,,We gaan ten oosten van Velp, richting dorp Rheden of nog verder, op zoek naar een kleiner gebouw waar wij in overleg met huisartsen onder meer consulten van medisch specialisten, echo- en röntgenonderzoek gaan aanbieden. Daarvoor hoeven patiënten dan niet naar Arnhem”, zegt bestuursvoorzitter Wim van Harten van Rijnstate.

Ziekenhuis Rijnstate Zevenaar gaat zich verder toeleggen op dag- en poliklinische behandeling van ouderen. De orthopedische en geriatrische zorg voor ouderen wordt hier uitgebreid. Datzelfde geldt voor de planbare behandelingen en ingrepen voor patiënten die op afspraak komen.

Verrast

Quote

Door meer zorg over te hevelen naar de andere locaties komt er in Arnhem meer ruimte vrij voor specialis­ti­sche apparatuur die nodig is acute en ingewikkel­de zorgfunc­ties.

Wim van Harten , voorzitter bestuur Rijnstate

,,Zo willen wij de krimp en vergrijzing aan de oostkant in de gemeente Rheden en de Liemers opvangen. In de gemeente Overbetuwe waar zich jonge gezinnen vestigen willen wij juist meer het accent leggen op bijvoorbeeld gynaecologie, kindergeneeskunde en kno (keel, neus, oor)-zorg”, zegt Van Harten. Daarnaast wil Rijnstate hier kleine ingrepen gaan uitvoeren.

Hij gaat ook in gesprek met huisartsen in dit gebied om van hen te vernemen wat hun wensen en behoeften zijn. ,,We hopen met hen tot een goede samenwerking te komen.”

De Rhedense zorgwethouder Gea Hofstede (PvdA) reageert verrast op de bekendmakingen. ,,Wij weten van niets. In december heb ik een gesprek gehad met de directie van Rijnstate. Daarin zijn verschillende toekomstscenario’s geschetst, waaronder het verlaten van de locatie Velp. Maar besluiten moesten nog genomen worden. Nadien hebben we niets meer vernomen.”

Proefafdeling

Volledig scherm
De locatie Velp van Rijnstate op archiefbeeld. © HANS BROEKHUIZEN

Rijnstate heeft voor de vestiging in Elst een terrein vlakbij het station van Elst op het oog. De gemeenteraad is dinsdagavond over de plannen geïnformeerd. Die moet een bestemmingsplanwijziging goedkeuren. In 2021 kan dan met de bouw worden begonnen.

In Arnhem is een aantal ontwikkelingen al in volle gang. Het OK-complex wordt gerenoveerd en binnenkort wordt begonnen met de bouw van een moeder/kindcentrum. Ook komt er een proefafdeling van het ziekenhuis van de toekomst. Dat is een verpleegafdeling waar patiënten worden gestimuleerd zo min mogelijk in bed te liggen.

Door meer zorg over te hevelen naar de andere locaties komt er in het hoofdgebouw meer ruimte vrij voor specialistische apparatuur die nodig is acute en ingewikkelde zorgfuncties. Daarnaast worden er steeds vaker consulten online gedaan waardoor er minder wachtruimte nodig is.

Onbetaalbaar

Van Harten: ,,De financiële druk op ziekenhuizen is enorm. Als wij met de huidige capaciteit alles op orde zouden willen krijgen voor de komende tien, vijftien jaar, moeten we 300 tot 400 miljoen euro investeren. Daarom hebben wij de gebouwen en zorgfuncties kritisch tegen het licht gehouden. We kunnen niet overal 24-7 uur specialistische teams beschikbaar hebben. Dat is onbetaalbaar.”

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.