Volledig scherm
© Thinkstock

Zorgbehoevende ouderen Dunya Zorggroep staan op straat door conflict met Menzis

NIJMEGEN - Dunya Zorggroep heeft per direct de zorg gestaakt van twee huizen in Elst en Arnhem waar in totaal 26 zorgbehoevende ouderen wonen. Directeur Dilan Kocer zegt dat ze de huizen niet kan openhouden, omdat Menzis Zorggroep weigert de meeste cliënten een persoonsgebonden budget toe te kennen.     

Dunya Zorggroep heeft daarmee een acuut geldprobleem. Vooralsnog is het onduidelijk wat er met de ouderen moet gebeuren die in de huizen wonen. Die zijn gevestigd aan De Kist in Elst en aan de Marga Klompélaan in Arnhem. 

Van de 26 cliënten hebben er vier wel een budget toegekend gekregen en daarvoor heeft Menzis inmiddels een plaats in een ander huis geregeld.  ,,Van die vier is bij ons bekend dat ze er wonen”, legt woordvoerder Joeri Veen van Menzis uit. ,,Natuurlijk halen we de schouders niet op voor de anderen. Die vragen we om zich te melden als ze in de problemen zijn gekomen.”

Fraude 

Volgens directeur Kocer van de interculturele zorggroep Dunya discrimineert Menzis bij het toekennen van budgetten. De vier cliënten die wel geld toegekend kregen, hebben een Nederlandse achternaam, de anderen die een afwijzing hebben ontvangen niet. Maar volgens Veen heeft dat niets met discriminatie te maken. De directeur heeft een zogenoemde EVR-registratie en dat betekent dat er aanwijzingen zijn dat zij fraude heeft gepleegd. Ook doet de inspectie voor Volksgezondheid onderzoek naar Dunya, omdat er twijfels zijn over de kwaliteit van de zorg, na enkele meldingen. 

,,Met zo’n registratie kunnen wij geen geld toekennen,zo zijn de regels”, aldus Veen. Die registratie is er sinds een jaar en na die datum zijn alle pgb's voor Dunya afgekeurd. ,,Dat heeft niets met de achternaam te maken. De vier zijn voor die datum toegekend.”

Kocer wil tijdelijk respijt totdat de juridische zaak die ze heeft aangespannen tegen de EVR-registratie is afgerond. ,,Ik wil geen faillissement, want ik wil door met Dunya.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.