Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Zorgkantoor Menzis heeft plaatsen in zorgcentra achter de hand voor bewoners voormalige Zorggroep Dunya

ARNHEM/ ELST - De bewoners van de voormalige multiculturele zorginstelling Dunya Zorggroep uit Arnhem hoeven niet bang te zijn dat ze op straat terechtkomen als het pand waarin zij verblijven wordt gesloten. Menzis Zorgkantoor heeft geregeld dat er bij erkende zorgaanbieders in Arnhem en omgeving voldoende plekken beschikbaar zijn voor de cliënten met een migratieachtergrond.

,,Maar zij moeten wel zelf of via hun familieleden bij het Zorgkantoor aankloppen als zij zorg nodig hebben. Wij hebben een aantal opties beschikbaar. Daaruit kunnen ze kiezen”, zegt woordvoerder Joerie Veen van Menzis Zorgkantoor. ,,Wij hebben wel een zorgplicht, maar we kennen geen zorgdwang. Als mensen besluiten zelf voor een oplossing te zorgen, dan kan dat.”

Overname

Enkele weken geleden is het Zorgkantoor door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op de hoogte gebracht van de problemen die speelden in verband met de overname van Dunya Zorggroep door zorgaanbieder All Day M.O. uit Arnhem. Volgens de Inspectie is de verleende zorg zwaar onder de maat. Ze heeft All Day gesommeerd alle cliënten binnen een week te herplaatsen. ,,Wij trekken hierin samen op.” All Day is net als Dunya geen partij waarmee het Zorgkantoor een contract heeft gesloten.

,,Dat betekent dat wij de persoonsgebonden budgetten niet uitbetalen. Dat weten de familieleden ook. Toch kiezen zij voor die partij. En dat is hun goed recht”, aldus Veen. Ook speelden er problemen rond de huur van het pand waarin de cliënten van Dunya Zorggroep verbleven. Eerder al werd een pand van Dunya in Elst gesloten.

Volgens bestuurder Ebru Eren-Bilici van All Day is haar organisatie daarin geen partij. ,,Ik huur niets. Ik verleen zorg. Ik overwoog wel om dat volgend jaar te gaan doen, maar dat speelt nu niet meer. Want bijna alle bewoners zijn al herplaatst.”

Quote

In zo korte tijd kon ik de zorg niet verbeteren

Ebru Eren-Bilici, All Day
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.