Volledig scherm
Alle in hun woonplaats gedecoreerde Arnhemmers op een rij. © Rolf Hensel

‘Zoveel lintjes, start van een mooie traditie in Arnhem‘

ARNHEM - Het is lang geleden dat een burgemeester van Arnhem tijdens de jaarlijkse lintjesregen zo’n groot aantal koninklijke onderscheidingen kon uitreiken als Ahmed Marcouch vrijdagochtend. ,,Ik hoop dat dit de start is van mooie traditie. Ik ben verheugd over het feit dat zoveel Arnhemmers dit jaar de moeite hebben genomen een onderscheiding voor een ander aan te vragen”, aldus de burgemeester.

Hij speldde een dag voor Koningsdag achttien onderscheidingen op. Daarnaast waren er nog twee Arnhemmers die in een andere gemeente beiden werden geridderd. Robert Sauerwein die in Nijmegen bij de Radboud Universiteit onderzoek doet naar malaria en voormalig rechter Edzard Gelderman die actief is bij de Stichting Sophie. Die biedt zieke mensen via een kampeerwagen een kleinschalig verblijf voor herstel en recreatie.

Volledig scherm
Na de uitreiking worden de gedecoreerden gefeliciteerd. © Rolf Hensel

Gert Jan van Oss
Ook drie Arnhemmers die hun onderscheiding in hun woonplaats kregen werden geridderd. Gert Jan van Oss was 37 jaar specialist bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Hij had speciale aandacht voor ernstig zieke en niet meer te genezen patiënten en stond aan de wieg van de pijnpoli. Maar ook was Van Oss oprichter van het Oeverhuis op het terrein van Rijnstate. Gasten konden daarin de nacht doorbrengen vlakbij hun ernstig zieke familielid.

Lien Ramtahalsingh-Bansing
Geridderd werd ook Lien Ramtahalsingh-Bansing. Volgens de burgemeester is zij zeer begaan met het lot van groepen die in de Nederlandse samenleving nog hun weg moeten vinden. Zo regelde zij voor de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap in Arnhem regelde ze een plek in buurthuis de Hobbit in Arnhem. ,,Uw doel was duidelijk: integratie, maar met behoud van identiteit”, aldus Marcouch.

Piet van Dijk
Oud-raadslid voor GPV (Gereformeerd Politiek Verbond) en ChristenUnie Piet van Dijk werd ook geridderd. Hij is voorzitter van Vereniging Stadsschoon en de wijze waarop Van Dijk in zijn spaarzame tijd klaar stond en staat voor mensen die het minder hadden is volgens Marcouch lovenswaardig.

De overige Arnhemmers werden in het gemeentehuis benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Quote

U heeft een enorme prestatie geleverd.

Ahmed Marcouch

Ans en Gerard Honkoop
Ans Honkoop was actief bij de InvalidenSportvereniging Arnhem (ISVA) en de Zonnebloem die zich inzet voor mensen met een beperking. Haar man Gerard Honkoop was oprichter van ISVA. Hij was ook de motor achter hobbywerkplaats De Helling.

Ineke en Uilke Bouma
Door ziekte deed Ineke Bouma vrijwilligerswerk vanuit huis voor de Protestantse Gemeente Arnhem en haar man Uilke Bouma was 54 jaar lid van Politie Band Arnhem. Hij was eveneens trainer van atletiekvereniging Ciko in Arnhem.

Tonny Hugo-Franken
Tonny Hugo-Franken kreeg een koninklijke onderscheiding omdat 42 jaar alles opzij heeft gezet om voor haar zieke broer te kunnen zorgen. ,,U heeft een enorme prestatie geleverd. U heeft gedaan wat u vond dat u moest doen, en dat was onbetaalbaar”, aldus de burgemeester.

Wil Terwel-De Joode
Al ruim twintig jaar is Wil Terwel-De Joode gastvrouw, koster en coördinator bij de kerkdiensten in ziekenhuis Rijnstate. Als voorzitter van de diaconie van de Protestantse Wijkgemeente Arnhem Noord regelt zij bezoeken aan eenzame mensen of mensen die dierbaren hebben verloren.

Ruud Looijaard
Ruud Looijaard is volgens de burgemeester een weldoener en vrijwilliger in hart en nieren. Het ‘in leven houden’ van de oorlogsgeschiedenis speel een prominente rol in zijn leven. Meer dan een kwart eeuw werkt Looijaard als vrijwilliger voor het Arnhems Oorlogsmuseum ‘40-‘45. En in 1975 besloot hij leden van de vakbond FNV te helpen met het invullen van de belastingaangifte.

Joost Bos
In de wijk Het Spijkerkwartier is Joost Bos een bekend gezicht. Al vrije tijd besteedde Bos aan de opbouw van ‘zijn‘ wijk. Aan de Werkgroep Spijkerkwartier, aan de wijkkrant en aan bouwspeeltplaats Thialf, de openbare tuinen en buurtcentrum De Lommerd.

Quote

Een weldoener en vrijwilli­ger in hart en nieren.

Ahmed Marcouch

Marianne Wensink
Marianne Wensink zette zich in voor de kansarmen in de wijk Presikhaaf. Zo richtte Stichting Budo Sport Arnhem op en als eerste in Arnhem begon zij met fietslessen voor vrouwen van buitenlandse komaf. Daarnaast startte zij een wandelgroep om licht demente mensen uit hun isolement te halen.

Frans van de Kamp
Als een van de grondleggers van de Oranje Vereniging Schaarsbergen werd Frans van de Kamp naar voren geroepen. Marcouch noemde hem een multi-inzetbare vrijwilliger. ,,U zelf maar voor de inkopen, u deed de schoonmaak en organiseerde loterij als sponsoring”, aldus Marcouch. Ook was Van de Kamp koster van de Dorpskerk Schaarsbergen.

Tekst gaat door onder foto

Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Marcouch reikt een van de lintjes uit. Op de voorgrond de koninklijke onderscheidingen die nog klaar liggen. © Rolf Hensel
Quote

U ging de moeilijkhe­den niet uit de weg.

Gina Dort-Bakker
Bij de afdeling Arnhem van het Rode Kruis heeft Gina Dort-Bakker verschillende vrijwilligersfunctie gehad. ,,U was hulpverlener bij evenementen en sociale activiteiten. Ik denk dat u de evenementenagenda van Arnhem beter dan wie ook uit uw hoofd kende”, aldus Marcouch. Na haar pensionering werd ze activiteitenbegeleider bij zorgaanbieder Peyade.

Ronald Verhoeff
Zijn fotozaak in de wijk ‘t Cranevelt is volgens Marcouch een tweede huiskamer voor de buurt geworden. En ‘s avond ging Ronald Verhoeff bij mensen langs om tekst en uitleg over de apparatuur te geven. Hij printte mails uit en hielp met kaarten of fotoalbums maken. Daarnaast was Verhoeff actief bij schermvereniging Scaramouche.

Karin van Heumen-Wienholts
Jarenlang verzorgde Karin van Heumen-Wienholts de voorbereidingen van doop, eerste communie en vormsel voor Emmaus-parochie in Arnhem-Zuid. Ze was nauw betrokken bij de fusie van haar parochie met de parochiegemeenschappen van Arnhem-Noord en Velp. ,,U ging de moeilijkheden niet uit de weg”, aldus Marcouch.

Volledig scherm
Archieffoto: Roeland van der Zee © Rens Plaschek

Martien Louwers
Als raadslid geloofde Martien Louwers volgens Marcouch echt in rechtstreeks contact met de inwoners. Twaalf jaar heeft zij die functie vervuld voor de PvdA-fractie. Sinds vorig jaar is ze wethouder.

Roeland van der Zee
Ook Roeland van der Zee was twaalf jaar raadslid, hij voor de VVD en is nu wethouder. Volgens Marcouch was Van der Zee geen politicus die vanachter het bureau of vanuit de raadszaal zijn mening klaar had. ,,U trok erop uit.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.