Volledig scherm
Mohamed Ali Mohamed juicht na het winnen van de 5000 meter tijdens het NK Atletiek. © ANP

Cuijkse hardloper Mohamed Ali Nederlands kampioen op de 5000 meter

UTRECHT- De Cuijkse atleet Mohamed Ali Mohamed is Nederlands kampioen geworden op de 5.000 meter. De hardloper van Nijmegen Atletiek liep een tijd van 14.21,75. Het is de eerste keer dat de 27-jarige atleet Nederlands kampioen is geworden.

,,Dit is een droom die uitkomt’’, zei Ali na de wedstrijd. ,,Ik heb lang geprobeerd om te kunnen deelnemen aan het NK, maar telkens was er wel iets. Dit is voor mij persoonlijk ontzettend belangrijk.’’

Ali kwam in 2008 naar Nederland vanuit Somalië. Hij haalde in 2015 zijn inburgeringscursus en kreeg een Nederlands paspoort. Vorig jaar deed hij voor het eerst mee aan het NK, maar de dag ervoor had hij nog een wedstrijd in Frankrijk gelopen. Nu lukte het hem wel om de prijs te veroveren.

Opgeven was geen optie

,,De afgelopen drie weken waren erg druk. Ik had wat last van kleine pijntjes, was druk met mijn studie en ik twijfelde of ik wel mee zou doen. Maar opgeven was geen optie, omdat deze wedstrijd zo belangrijk voor mij is.’’

Tijdens het toernooi in Utrecht won hij met overmacht. Naar 2000 meter liep hij weg bij de kopgroep en ging hij solo naar de eindzege. Hij maakte daarmee zijn favorietenrol waar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Overige sporten