Auto tegen drone: welke is het snelst?
Bayon heet de nieuwe, compacte SUV van Hyundai. Hij is iets kleiner dan de Kona en eigenlijk de SUV-variant van de i20. Onze Belgische collega's van HLN Drive lieten de Hyundai Bayon tegen een drone racen. Het resultaat zie je in de video.
De nieuwe Hyundai is vernoemd naar Bayonne, een kleine, Franse stad. Hij is een speciaal voor de Europese markt ontwikkelde SUV die 4,18 meter lang is en een wielbasis heeft van 2,58 meter. De afstand tussen de voor- en achteras is daarmee net zo groot als bij de i20 waarmee de Bayon zijn basis deelt. Wel is hij zoān 14 centimeter langer en 5 centimeter hoger.
De Kona is - sinds de facelift - 4,22 meter lang en daarmee nipt groter dan de Bayon. De wielbasis van de Kona is met 2,60 meter een bescheiden 2 centimeter groter. Ruim is Hyundaiās nieuwste compacte cross-over in ieder geval. De bagageruimte heeft een inhoud van 411 liter. De i20 biedt achterin 41 liter meer, maar de Bayon kan meer bagage vervoeren dan grote broer Kona (361 liter).
Het interieur zorgt voor weinig verrassingen, want het dashboard is identiek aan dat van de i20. Ook hier achter het opvallend vormgegeven stuur een 10,25-inch digitaal instrumentarium met ernaast een net zo groot display dat bij het infotainmentsysteem hoort, al is ook een kleiner 8-inch scherm beschikbaar voor de variant met een eenvoudiger systeem. Het binnenste wordt verder opgeleukt met sfeerverlichting, naar goed voorbeeld van de i20. Afhankelijk van de gekozen uitvoering kun je smartphones en tablets draadloos opladen. Een uitgebreid audiosysteem van Bose is optioneel.
Prijzen
Hyundai heeft deze maand ook al wat prijzen van de Bayon bekendgemaakt. De prijslijst begint bij ā¬21.695 voor de Bayon met een 100 pk sterke mild-hybride 1.0 T-GDI, die altijd gekoppeld is aan een handgeschakelde iMT-zesbak. Dit is een versnellingsbak die automatisch loskoppelt bij gas los. Met die aandrijflijn snelt de Bayon met stevig poken in 10,7 seconden van 0 naar 100 km/h. De topsnelheid ligt op 183 km/h.
Een trede hoger in het aanbod staat de 120 pk sterke 1.0 T-GDI, eveneens een mild-hybride krachtbron. Die heb je vanaf ā¬25.795. Wie daarvoor kiest, heeft altijd de zeventraps DCT-automaat aan boord. Daarmee is de Bayon iets sneller: 0-100 km/h is in 10,4 seconden achter de rug en de topsnelheid bedraagt 185 km/h. Ook zit de Bayon met die krachtbron standaard wat beter in zijn spullen, want de i-Motion-uitvoering van de instapversie slaat Hyundai in dat geval over en het begint direct bij de Comfort.
Standaard heeft de Hyundai Bayon onder meer cruise-control, bluetooth-connectiviteit, een DAB+-radio, noodrem-assistent, vermoeidheidsherkenning, een actieve rijbaan-assistent en grootlicht-assistent. Een eerste test met de Bayon vind je in dit artikel van Autoweek.
De drone of de Hyundai Bayon: wie er uiteindelijk won in de snelheidsrace, zie je in onderstaande video.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST
Test DS9: chique aan de stekker
De grote, Franse limousine is helemaal terug in de vorm van de DS9. Met zijn comfort, design en luxe neemt hij het op tegen Mercedes, BMW en Audi die in het topsegment domineren. -
PREMIUM
In heel het land wordt gevochten om touringcars voor schoolreisjes: āHet zit he-lemaal vol tot de zomervakantieā
Touringcarbedrijven moeten tot hun eigen frustratie dagelijks āneeā verkopen aan scholen die nog voor de zomervakantie een schoolreis willen boeken. Er zijn niet genoeg chauffeurs en bussen om aan de grote vraag te voldoen. -
Dronken Nederlandse (57) wil auto op landingsbaan parkeren in Düsseldorf
Een 57-jarige Nederlandse vrouw heeft voor commotie gezorgd op het vliegveld van Düsseldorf toen ze gisterochtend op een landingsbaan wilde parkeren, zodat ze haar vlucht naar Spanje zou halen. Ze nam āpark and flyā wel erg letterlijk, grapt de Duitse politie. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? āGaat om meer dan je to-dolijst afstrepenā
Een goede verstandhouding met collegaās, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
āBlack Boxā en snelheidsbegrenzer: dit zijn alle verplichte veiligheidssystemen in nieuwe autoās
Nieuwe autoās moeten nog veiliger worden. Op 6 juli treedt een EU-verordening in werking die tal van assistentiesystemen verplicht stelt voor nieuwe personenautomodellen. Sommige zijn bekend en hebben hun nut al bewezen, andere zijn ietwat controversieel. -
Energierekening
Ad: āIk heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarmingā
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
VRAAG & ANTWOORD
āKun je met een elektrische auto wegrijden terwijl de kabel verbonden is?ā
āKan het gebeuren dat je met een elektrische auto per ongeluk wegrijdt, terwijl de laadkabel nog bevestigd is?ā, vraagt lezer Rupert van Woerkom in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie.