Autofabrikant Toyota bouwt unieke stad vol slimme technologie
Autofabrikant Toyota gaat zelf een stad bouwen, om te laten zien dat luchtvervuiling, verkeersopstoppingen en parkeerproblemen in binnensteden met nieuwe technologie gemakkelijk kunnen worden opgelost.
Delen per e-mail
Topman Akio Toyoda onthulde zijn plannen aan de vooravond van de CES, ‘s werelds grootste elektronicabeurs, in Las Vegas. Toyoda vertelde dat hij in Japan een terrein van 175 hectare voor ‘zijn’ stad reserveert. Hij noemt de stad ‘Woven City’, omdat alles en iedereen er via datanetwerken, camera's en sensors met elkaar verbonden is. De bouw moet begin volgend jaar van start gaan.
In de stad mogen alleen volledig zelfrijdende, elektrische auto’s komen. De woningen worden uitgerust met huisrobots die bewoners assisteren bij het dagelijkse leven. Ook zijn de huizen voorzien van sensoren die met kunstmatige intelligentie de gezondheidstoestand van bewoners checken, zorg dragen voor basisbehoeften en het dagelijkse leven gemakkelijker maken.
Levend laboratorium
Toyoda spreekt van een levend laboratorium, waar onderzoekers en wetenschappers vanuit de hele wereld zich kunnen bezighouden met het ontwikkelen en het testen van zelfrijdende voertuigen, hulprobots, smart homes en kunstmatige intelligentie.
De autofabrikant gaat andere bedrijven en wetenschappers uitnodigen om in Woven City aan eigen projecten te komen werken. ,,We heten iedereen welkom die de manier waarop we leven wil verbeteren, om te profiteren van dit unieke ecosysteem en ons te vergezellen in onze zoektocht naar een betere manier van leven en mobiliteit voor iedereen”, aldus Akio Toyoda.
De Deense architect Bjarke Ingels, oprichter van de Bjarke Ingels Group (BIG), gaat Toyota helpen bij het project. Ingels is bekend van het Two World Trade Center in New York, het nieuwe hoofdkantoor van Google in Californië en verschillende wolkenkrabbers in San Francisco en Vancouver.
Volledig duurzaam
De stad moet uiteindelijk volledig duurzaam zijn, met gebouwen die hoofdzakelijk van duurzaam hout worden gemaakt, om op die manier de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Hierbij wordt gebruikgemaakt van traditioneel Japans houtsnijwerk dat deels geproduceerd wordt door robots. De daken van gebouwen worden bedekt met zonnepanelen, als aanvulling op de energie die opgewekt wordt door met waterstof gevoede brandstofcellen. Verder moet de stad als het ware opgaan in zijn natuurlijke omgeving, waarbij het gebruik van inheemse vegetatie een belangrijke rol speelt.
Centraal park
Toyota heeft voor de stad een groot centraal park in gedachten, evenals verschillende wijkparken. Ze zijn bedoeld om de inwoners dichter bij elkaar te brengen. De bedoeling is dat er in eerste instantie 2000 mensen in Woven City komen te wonen, onder wie Toyota-medewerkers en hun gezinnen, gepensioneerden, wetenschappers en mensen van bedrijven die aan de Toyota Motor Corporation verbonden zijn.
De stad wordt gebouwd aan de voet van 3776 meter hoge Mount Fuji, een beroemde berg in de buurt van Tokio. Veel Japanners zien deze berg als heilig, omdat hij in verbinding zou staan met God.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Citroën C5 keert terug: ruimer en comfortabeler
Citroën gunt de - ook in Nederland veel verkochte - C5 eindelijk een opvolger. Vanochtend werd de Citroën C5 X onthuld. Hij heeft het formaat van een VW Passat, maar is volgens de traditie van Citroën zeer eigenzinnig vormgegeven. Komend najaar komt hij naar Nederland, ook als plug-inhybride. -
Tesla-eigenaar die elektrische Ford ook mooi vindt met de dood bedreigd
De Amerikaan Sergio Rodriguez heeft doodsbedreigingen ontvangen van Tesla-eigenaren toen hij op social media schreef dat hij de nieuwe elektrische Ford Mustang Mach-E ook mooi en goed vond. -
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik. -
Video
Duitse twintiger in ‘racewagen’ rijdt voorganger dood met 232 km/u: 3,5 jaar cel
Een 24-jarige snelheidsduivel uit het zuiden van Duitsland is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor wat Duitse media een ‘horrorcrash’ noemen. De man knalde eind 2019 op de snelweg A9 bij Ingolstadt met extreem hoge snelheid op de wagen die voor hem reed. De 22-jarige bestuurder van de Audi A4 raakte levensgevaarlijk gewond en bezweek even later aan zijn verwondingen. -
VIDEO
Hyundai en Uber onthullen ‘vliegende auto’
De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai werkt aan een ‘vliegende auto’. De Personal Air Vehicle (PAV) is ontwikkeld in samenwerking met technologieconcern Uber en blikt vooruit op ‘een nieuwe vorm van mobiliteit door de lucht die reistijden drastisch zal verkorten’. Eén probleem: voorlopig is de machine niet geschikt voor de openbare weg.
-
Bij deze 44 tankstations kon je gisteren gratis tanken onder één voorwaarde
Klanten die op eerste Paasdag verkleed als paashaas, kip of paasei hun auto voltankten, hoefden bij 44 tankstations de brandstof niet te betalen. Voorwaarde was dat ze een selfie maakten tijdens het tanken. -
Deze auto reed 17 uur lang 300 km/u zonder te stoppen
Een testcoureur van Porsche heeft in Italië over een afstand van 5000 kilometer gemiddeld 300 kilometer per uur gereden. Dat betekent dus bijna zeventien uur lang plankgas. -
PREMIUM
De nieuwste fietstrend is de gravelbike: lekker raggen over onverharde paden met je vrienden
We kennen al de mountainbike en de racefiets, maar hier is de nieuwste fietstrend: de gravelbike. Daarmee trotseer je elke ondergrond, van asfalt tot bospad en van kasseien tot karrenspoor.