Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Crashtests met levende biggen leiden tot woede bij dierenbeschermers

Chinese wetenschappers die veiligheidsgordels testten hebben zich veel woede op de hals gehaald nadat dierenrechtenorganisatie PETA bekendmaakte dat ze levende varkens gebruikten voor crashtests. 

Bij de tests werden vijftien varkens vastgebonden voor simulaties van een ongeval bij 48 km/u. Zeven dieren overleden onmiddellijk na de klap. De dieren kregen 24 uur voor de tests geen voedsel en water. Ze liepen schaafwonden, kneuzingen, scheuren, bloedingen en breuken op, zo staat in het rapport te lezen. ‘Alle dieren liepen verscheidene verwondingen op. De longen waren het vaakst beschadigd, daarna de milt en de lever.’

De varkens werden ingezet om botsingen van 6-jarige kinderen in kinderstoeltjes te simuleren. Zachary Toliver van PETA noemde de tests ‘wreed’ en ‘niet te rechtvaardigen’. ,,Ondanks het bestaan ​​van geavanceerde proefdiervrije modellen blijven onderzoekers bange dieren in autostoelen vastzetten om ze tegen een muur te laten botsen’’, zei hij.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

,,Varkens gaan niet uit zichzelf in autostoelen zitten’’, aldus Toliver. ,,Hun anatomie is ook heel anders dan die van mensen, dus de gegevens die worden verkregen uit deze gruwelijke dierexperimenten zijn niet van toepassing op slachtoffers van auto-ongevallen. Autobedrijven hebben jaren geleden al ontdekt dat dit soort experimenten waardeloos is en ons niets vertellen over een menselijke ervaring bij een auto-ongeluk.‘’

De wetenschappers bleven erbij dat ze de Amerikaanse richtlijnen voor het gebruik van proefdieren hadden gevolgd en zeiden dat hun onderzoek was goedgekeurd door een ethische commissie. Na de tests voerden experts gedetailleerde onderzoeken uit om precies te bepalen hoe de varkens gewond raakten of gedood waren. 

Varkens en andere dieren werden eerder gebruikt in crashtests in de Verenigde Staten, maar de praktijk werd beëindigd in de jaren 90 nadat PETA protesten organiseerde in Amerika. General Motors kondigde in 1993 het einde van dierproeven aan. Het bedrijf gaf toe dat het in de tien jaar daarvoor duizenden honden, konijnen, varkens, fretten, ratten en muizen in zijn laboratoria had gebruikt.

Waarschuwing: onderstaande foto's kunnen als schokkend worden ervaren. 

Volledig scherm
Opname van het moment van impact. © Quiolin Wang
Volledig scherm
Varkens als crashtest-dummy. © Quiolin Wang
Volledig scherm
Een van de overleden varkens na de test. © Quiolin Wang
 1. Elektrische auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverleners
  VRAAG & ANTWOORD

  Elektri­sche auto kan gevaarlijk zijn voor hulpverle­ners

  Er wordt veel geschreven over elektrische auto’s, maar ik lees nergens dat als je een behoorlijke aanrijding krijgt, een hulpverlener niet zomaar de autodeur kan opentrekken. Die loopt dan het risico op een schok. Het advies is om eerst op 2 à 3 meter afstand om de auto heen te lopen en goed te kijken. Bij flinke schade moeten gespecialiseerde monteurs erbij komen. Brandweermensen hebben hier een opleiding voor gehad. Ik hoop dat dit punt meer aandacht krijgt. –Lenie Oosterbosch (EHBO’er)
 2. ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’
  INTERVIEW

  ‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’

  Tot voor kort stond hij bekend als één van de beste ‘robotwetenschappers’ van Amerika, maar sinds 2015 werkt Dr. Gill Pratt voor de Japanse automaker Toyota aan – onder meer – zelfrijdende auto’s. ,,Nee, kunstmatige intelligentie kan niet voorkomen dat mensen sterven in het verkeer. Maar wanneer we robots en andere slimme machines op de goede manier inzetten, maken ze onze levens veel veiliger en eenvoudiger. Daar geloof ik heilig in.”