Volledig scherm
PREMIUM
De navigatie zegt dat we over 500 meter eraf moeten, zullen we het doen? © ANP

De navigatie weet een snellere route, doen of niet?

Klaar voor de tweede zwarte zaterdag? Files lijken onvermijdelijk, maar wat doe je nou als de navigatie-apparatuur een afwijkende route met minder files adviseert?

,,Altijd doen. Zeker. Absoluut’’, zegt traffic-expert Gijs Peters van TomTom. ,,Zeker als je in Frankrijk of Duitsland op de snelweg zit. Die routes zijn gebaseerd op actuele verkeersinformatie en actuele rijsnelheden en zorgen dat je het snelste aankomt.’’ Door de data van wereldwijd 600 miljoen navigatiesystemen (al dan niet op de smartphone) weet het bedrijf precies waar het vast staat. Wie zijn navigatie gebruikt, deelt ook data met TomTom als je daarvoor toestemming hebt gegeven.

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”