Volledig scherm
© Skoda

Deze Skoda rijdt op aardgas, benzine én elektriciteit

De fris ogende Skoda Vision X is het conceptmodel voor een compacte SUV. Hij kan op aardgas, benzine én elektriciteit rijden. Het productiemodel gaat waarschijnlijk Skoda Polar heten.

De SUV-concept met zijn scherpe lijnen en felle kleuren is een voorbode van van het Skoda-broertje van de Seat Arona. Met dat model wil Skoda gaan concurreren met compacte cross-overs als de Renault Captur, Hyundai Kona en Citroën C3 AirCross. Het uiteindelijke productiemodel wordt de vervanger van de Yeti.

Volledig scherm
© Skoda

Diesel-ban

Het uiterlijk mag dan niet geheel origineel zijn, de aandrijflijn is dat wel. De Skoda Vision X rijdt namelijk op CNG (aardgas), benzine én elektriciteit. Een niet zo vreemde keuze, zeker nu diesels steeds vaker in een kwaad daglicht staan. Compressed Natural Gas (CNG) is in bijna alle opzichten milieuvriendelijker dan benzine en diesel, maar ook nog eens voordeliger aan de pomp.

Volledig scherm
© Skoda

Vierwielaandrijving

De aandrijflijn bestaat uit een elektromotor en een 1,5 liter turboviercilinder, die 130 pk en 250 Nm koppel levert. Normaal gesproken is de Vision X vierwielaangedreven dankzij een elektromotor achter en de brandstofmotor voor, maar hij kan ook overschakelen op alleen voor- of achterwielaandrijving. Zijn volledig elektrische actieradius ligt op slechts twee kilometer.

Skateboard

Grappig accent: in de kofferbak van de Vision X liggen twee elektrische skateboards, twee helmen en een drone. Ideaal als je niet voor de deur kunt parkeren, maar wel snel door wilt. Toegegeven, het is misschien niet direct een reden om voor een bepaalde auto te kiezen, maar leuk is het zeker. De kans dat deze het productiestadium halen is helaas nul.