Volledig scherm
Rapid E © Aston Martin

Dit is de allereerste elektrische Aston Martin

VideoHet exclusieve Britse sportwagenmerk Aston Martin, bekend als dienstauto van James Bond, heeft zijn eerste elektrische auto gepresenteerd. De Rapide E, die bijna vier jaar geleden al werd aangekondigd, beleeft deze week zijn debuut op de Shanghai Auto Show. Aston Martin zal slechts 155 exemplaren van de bolide produceren.

Het ontwerp van de nieuwe Rapide E is gebaseerd op de bestaande Aston Martin Rapide sedan met benzinemotor (prijs vanaf €262.000). De nieuwe versie heeft echter twee elektromotoren die de achteras aandrijven en samen ruim 610 pk aan vermogen genereren. De auto sprint in amper 4 seconden naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 250 km/u.

De auto beschikt over een 65 kWh-accu, waarmee de Rapide E volgens de fabrikant een bereik van ‘ruim 320 km’ heeft, gebaseerd op de WLTP-norm. Met een 400V/50kW-lader is de Rapide E na anderhalf uur laden goed voor een actieradius van circa 300 kilometer. En wie een extra snelle 800V/100kWh-lader gebruikt, heeft  het volledige batterijenpakket al binnen een uur vol.

Het instrumentenpaneel van de Rapide E is voorzien van een 10 inch groot scherm achter het stuur met bovenop het dashboard nog een tweede scherm van 8 inch. Over de prijs is nog niets bekend. Hoewel officieel nog niet bevestigd, krijgt de auto waarschijnlijk een hoofdrol in de nieuwe speelfilm van James Bond.

Volledig scherm
Rapid E © AM
Volledig scherm
Rapid E © AM
Volledig scherm
Rapid E © AM
Volledig scherm
Rapid E © AM
Volledig scherm
Rapid E © AM
  1. Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboortestreek van Ferrari
    Video

    Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboorte­streek van Ferrari

    De beroemde Italiaanse steden Parma en Modena, dwars door de geboortestreek van Ferrari: tijdens de vierde etappe van de Mille Miglia komt de finish in Brescia in zicht. Hoewel het er in deze klassieker-rit allang niet meer om gaat wie het hardste rijdt, moedigt nota bene de Italiaanse politie de deelnemers aan om het gas erop te houden. Het is tegenwoordig echter een 'regelmatigheidsrit’. Na bijna 1800 kilometer zijn de winnaars bekend: Giovanni Moceri en Daniele Bonetti met hun Alfa Romeo 6C 1500 SS uit 1928. Videoverslag van presentator Werner Budding en cameraman Patrick Johannes.