Doorbraak in ‘dieselschandaal’: Volkswagen moet sjoemeldieselrijder 3000 euro compensatie betalen
Volkswagen moet een eigenaar van een in 2010 gekochte Golf TDI 3000 euro schadevergoeding betalen omdat hij destijds te veel zou hebben neergeteld voor zijn dieselwagen, heeft de rechter in Haarlem bepaald. De man wist op het moment van aanschaf namelijk niet dat er sjoemelsoftware in zijn auto zat, waardoor de wagen schoner leek dan dat deze in werkelijkheid was.
Het gaat om de eerste uitspraak in vier proefprocedures die aanhangig zijn gemaakt door de Stichting Volkswagen Group Diesel Efficiency (VGDES) en de Consumentenbond. Advocaat Jurjen Lemstra van de stichting legt uit dat de inzet van specifiek deze procedure eigenlijk was om Volkswagen te dwingen de sjoemeldiesel te laten terugkopen voor het oorspronkelijke aankoopbedrag. Maar daarin is de rechter niet meegegaan. In plaats daarvan heeft de rechter zelf een berekening gemaakt van de geleden schade.
,,Het gaat om een belangrijke eerste stap. Met deze uitspraak in de hand kunnen andere bezitters van sjoemeldiesels ook een schadevergoeding claimen”, zegt Lemstra. Hij verwacht binnenkort ook uitspraken van de andere proefprocedures, waarbij telkens een iets andere methode voor het bepalen van de geleden schade aan een rechter is voorgelegd.
Sjoemeldieselzaken
In Nederland hebben meerdere stichtingen sjoemeldieselzaken lopen tegen autofabrikanten. Car Claim, dat ook samenwerkt met de Consumentenbond, wist in 2021 een Nederlandse rechter er al van te overtuigen dat kopers van sjoemeldiesels van Volkswagen recht hebben op compensatie. Destijds werd ook een bedrag van 3000 euro genoemd. Maar de fabrikant tekende beroep aan. Volgens Volkswagen hebben automobilisten namelijk helemaal geen financiële schade geleden door het feit dat hun auto’s meer uitstoten dan gemeld.
Lemstra erkent dat er ook in de huidige procedure een mogelijkheid is tot beroep. Hij merkt op dat de tactiek van Volkswagen er vooral op gericht lijkt om tijd te rekken. In de Verenigde Staten is het concern volgens hem allang overgegaan tot compensaties vanwege het schandaal dat in 2015 aan het licht kwam. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware.
Hoger beroep
Advocaat Jeroen van Hezewijk, die Volkswagen bijstond, laat weten dat de autobouwer overweegt in beroep te gaan. Hij wijst er ook op dat de situatie in Nederland niet vergelijkbaar is met die in de VS. Volkswagens hier zouden technisch iets anders in elkaar zitten en de regels en omstandigheden zouden ook niet hetzelfde zijn.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM23
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
Dongel om brandstof te besparen: wondermiddel of consumentenbedrog?
Ze heten OBD-dongels en zijn te koop via internet voor prijzen die variëren tussen de 4,99 en 39,99 euro. Volgens de makers kun je er veel brandstof mee besparen, maar de Duitse evenknie van de ANWB zegt dat deze brandstof besparende tools helemaal niets doen. -
Toenemende onrust bij ooit zo machtige Volkswagen: ‘Stop dwangarbeid in China’
Een verloren concurrentiestrijd in China, ontslagen bestuurders en morrende aandeelhouders. Het borrelt binnen het machtige Duitse autoconcern Volkswagen. Op de aandeelhoudersvergadering lieten ook activisten zich niet onbetuigd. -
auto-expert1
Mag je in de VS wel met zo’n grote, zware camper rijden?
Nederlandse toeristen belanden tijdens hun vakantie in de Verenigde Staten nogal eens in een grote, zware camper. Maar mag je daar met je Nederlandse rijbewijs voor personenauto's wel in rijden, vraagt lezer Adrie van der Helm zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord. -
Deze schade aan je auto herstel je gemakkelijk zelf
Wanneer je een beetje handig bent, kun je de kunststof onderdelen van je auto eenvoudig zelf vervangen of repareren. Op die manier bespaar je veel geld op de herstelkosten en hoef je niets te claimen bij je verzekering.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM
Waterstoftruck rijdt ook groen in bittere kou
In 2040 moet ook het vrachtverkeer CO2-neutraal zijn. De eerste waterstoftrucks komen eraan. ,,Grootste revolutie sinds de vrachtauto paard en wagen verving.”