Duizenden verlaten sportwagens in de woestijn: het mysterie ontrafeld
Jaarlijks worden in Dubai tussen de 2000 en 3000 dure sportwagens achtergelaten. De beelden maken veel autoliefhebbers woedend, maar met achteloosheid heeft het meestal niets te maken.
Een Ferrari Enzo van een miljoen euro, meerdere Lamborghiniās, Porsches, Bentleys, Nissan Skylines en zelfs een Honda NSX: het zijn slechts enkele van de duizenden luxe supersportwagens die elk jaar staan weg te kwijnen op luchthavens en in parkeergarages in de Verenigde Arabische Emiraten.
Volgens de krant Gulf News worden er elk jaar zoān 2000 tot 3000 autoās in Dubai achtergelaten, gewoonweg achtergelaten door hun eigenaars, waarna ze stof staan te vergaren onder de brandende woestijnzon. Abdul Majeed Saifaie, directeur van de afdeling afvalbeheer van Dubai, zegt dat sommige autoās uiteindelijk worden verplaatst en in beslag worden genomen als ze wegen blokkeren of gevaar vormen voor de verkeersveiligheid beĆÆnvloeden.
Fotoās van de autoās, waaronder die van 1 miljoen euro kostende Enzo, doen het goed op sociale media en velen verkeren in de veronderstelling dat de burgers van Dubai zo rijk en zo gevoelloos zijn voor de waarde van de dingen die ze bezitten, dat ze gewoon de deur uit gaan om een andere auto te kopen wanneer ze zich vervelen.
In werkelijkheid is een van de belangrijkste redenen dat zoveel dure luxe autoās uiteindelijk worden achtergelaten, te wijten aan Dubaiās strijd tegen de gevolgen van de wereldwijde financiĆ«le crisis, tezamen met de dalende olieprijzen. Veel van de autoās zijn van buitenlandse expats, die naar steden als Dubai en Abu Dhabi zijn gereisd op zoek naar snel geld, maar die het moeilijk kregen toen de VAE in moeilijk vaarwater terechtkwam.
In veel gevallen gaat het om eigenaren die in gebreke waren gebleven bij de financiering van de supercars en de stad hadden ontvlucht om gevangenschap te voorkomen. Anderen gingen failliet. Maar nog vaker is het veel minder erg dan dat, zo meldt de krant Daily Mail. Volgens de Sharia-wetgeving, die geldt in de overgrote meerderheid van het Midden-Oosten, is het niet betalen van schulden een strafbaar feit. Overtreders worden geconfronteerd met een gevangenisstraf in de notoir zware gevangenissen van de Verenigde Arabische Emiraten.
Er zijn eerder geregistreerde gevallen waarin buitenlandse werknemers worden belet om de Emiraten te verlaten nadat ze op de zwarte lijst staan āāomdat ze simpelweg ƩƩn creditcardbetaling missen, of wanneer een cheque niet gedekt blijkt. Als gevolg hiervan worden veel expats gedwongen hun hebben en houden achter te laten om gevangenisstraf te voorkomen, vaak met de autosleutels nog in het contactslot. Uiteraard geldt dit ook voor inwoners van de VAE zelf.
Eigenaren van luxe autoās die in beslag zijn genomen door de politie hebben in de regel 15 dagen de tijd om hun voertuig te claimen, voordat de auto wordt geveild. Het merendeel van de autoās wordt door de overheid verkocht voor relatief lage prijzen en gezien het feit dat duizenden autoās elk jaar worden geveild, is er op zijn minst een kans om een āāserieus koopje te vinden. In een aantal gevallen eindigen de autoās bij een sloperij, zoals in onderstaande video die is opgenomen in de stad Sharjah in Dubai.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
Deze auto was tachtig jaar geleden al sneller dan een nieuwe Bugatti Veyron
Het had de snelste auto ter wereld moeten zijn, maar deze Mercedes heeft sinds 1939 nog nooit een meter gereden. Wel is de recordauto T-80 na acht decennia compleet gerestaureerd door het Mercedes Museum. -
Energierekening
Ad: āIk heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarmingā
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Gumball rally: racen voor de puissant rijken
Snelle autoās, feestende dames, miljonairs en beroemdheden, dat zijn al twintig jaar de ingrediĆ«nten voor de beruchte Gumball 3000 rally ā een soort straatrace voor adrenalinejunkies met een zware rechtervoet. Nu is er een boek.
-
VRAAG & ANTWOORD
āOnverwachte korting op benzine in Spanjeā
āOp vakantie in Spanje ontdekte ik dat ze daar iets hebben bedacht om de benzineprijs te drukken. Maar je merkt het pas als je afrekent', schrijft lezer Adrie Vaarkamp in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. āDe prijs op de pomp van Repsol was 1,82 euro. Maar bij het afrekenen kreeg ik 25 cent korting. Dit stond netjes op de kassabon vermeld. Er zit schijnbaar verschil in de kortingen. Ik hoorde dat BP helemaal geen korting geeft.ā -
PREMIUM
Allereerste stukje van de Blankenburgverbinding bĆjna klaar: twee kilometer asfalt bij Vlaardingen
De bouwkranen staan al jarenlang langs de A20 in Vlaardingen en mocht een enkeling het zijn ontgaan: hier wordt gewerkt aan een nieuwe weg en tunnel, de Blankenburgverbinding. Vanaf maandagochtend 5 uur is het eerste stukje klaar: ruim twee kilometer asfalt voor de nieuwe A20. Bijzonder voor de automobilist, maar ook bijzonder voor de bouwers. -
Het aller-aller-allerfijnste voor de fietser? Een vrijliggend fietspad
Opvallend: er komen meer fietsers om in het verkeer dan automobilisten. En de drukte op het fietspad neemt alleen maar toe. Wat maakt het leven fijn voor fietsers?