Een olifantengewicht en toch sportief? Zo rijdt de ‘overbodige’ topversie van de BMW iX
TEST / MET VIDEODe M60 zou het sportieve topmodel van de BMW iX moeten zijn. Maar de ingrediënten voor het gerecht dat het Duitse merk heeft bereid geven in eerste instantie weinig aanleiding tot enthousiasme. Een wagengewicht van 2559 kilo, in SUV-verpakking. Hoe valt daar ooit een sportief rijkarakter uit te halen?
De grote vraag is überhaupt: zit de wereld eigenlijk wel te wachten op een elektrische SUV met een olifantengewicht, 619 paardenkrachten (455 kiloWatt) en een kolossale 1100 Nm aan trekkracht? Want als we even terug gaan naar de basis: elektrische auto’s zijn en worden ontwikkeld om de wereld te ontzien, dus omwille van efficiëntie. Op papier lijkt deze nieuwe topversie van BMW’s veelbesproken en uitgesproken SUV daar weinig mee op te hebben.
De uitdaging zit hem in het feit dat een elektrische auto een knoeperd van een accu nodig heeft om een acceptabele actieradius te realiseren. En hoe groter die accu, hoe zwaarder de auto. Elektrische auto’s met veel vermogen verbruiken meer energie dan minder krachtige EV’s. En dus moet er in een dergelijk model een zo groot mogelijke accu. Verstopt in de bodemplaat van de iX M60 zit een 111,5 kWh accu. Een van de grootste pakketten die de auto-industrie momenteel levert in een elektrisch model. En dat maakt de iX M60 natuurlijk hartstikke zwaar; bijna 2600 kilo wagengewicht.
BMW iX M60: een elektro-SUV vol tegenstellingen
Een M-model bij BMW is steevast een sportieveling. Sportiviteit in een auto kan zitten in de hoeveelheid beschikbaar vermogen; in dit specifieke geval dus 619 pk. Maar sportiviteit zit ook in beweeglijkheid, in een lichtvoetig rijgedrag. Om dat te realiseren moet het vet liever niet over de broeksriem hangen. BMW heeft de M60 voorzien van een wielophanging met luchtvering, aangevuld met instelbare schokdempers. Die wielophanging tracht er telkens voor te zorgen dat de wagenhoogte op het optimale niveau staat.
Desondanks springt de iX M60 flink uit zijn vering als je al het vermogen loslaat. De neus stijgt op alsof het een KLM-kist is die loskomt van de grond. Het veroorzaakt overigens niets hinderlijks, geen nervositeit in het rijgedrag. In de bochten houden de luchtvering en de instelbare dempers de carrosserie goed onder controle. Vergelijk je het rijgedrag van deze M60 met dat van de minder sterke en minder sportief afgestemde iX xDrive40 dan voelt deze topvariant minder zwaarlijvig aan. Zoals zo vaak bij beresterke elektrische auto’s beschik je over vierwielaandrijving. Zowel de voorwielen als de achterwielen krijgen kracht via een eigen elektromotor. Rij je op een rustig tempo dan worden louter de achterwielen aangedreven. Dat scheelt een klein beetje in het energieverbruik.
Star Wars-achtige geluiden
Je kunt prima rustig rijden met de M60. Da’s een kwestie van het karakter in een normale stand zetten via de Drive Mode selectieknop. De reactie van het gaspedaal voelt dan ontspannener aan en de verlichting van het instrumentarium neigt niet tot opzwepen. In de stand Sport krijgt het enorme gebogen display een vuurrode uitstraling, de schokdempers reageren straffer op oneffenheden en als je vervolgens het geluidssysteem in het interieur activeert dan ontstaat er werkelijk een bijzondere auto.
Niemand minder dan Hans Zimmer heeft het geluid gecomponeerd. De componist van filmmuziek verzorgde ook de digitale klanken in de andere versies uit de iX-range, die de inzittenden het gevoel van snelheid moeten geven. Lang niet iedereen zal gecharmeerd zijn van het geluid dat flink in decibellen toeneemt naarmate je het gaspedaal steviger intrapt. Daarom kun je het ook uitzetten. Maar op een of andere manier past het wel bij het tegenstrijdige karakter van de iX M60. Een razendsnelle auto, met een afwijkend maar vertrouwenwekkend rijgedrag, een op z’n zachtst gezegd tamelijk afwijkend uiterlijk, waarvan in het interieur Star Wars-achtige geluiden te horen zijn; dat is in het kort de BMW iX M60.
BMW iX M60: even overbodig als vermakelijk
De verschillen tussen de M60 en de twee normale varianten uit het iX-gamma zijn niet reusachtig. En dat is eigenlijk best jammer. Normaal heeft BMW de M-versies van bestaande modellen altijd ruimhartig voorzien van sportieve snuisterijen, zoals dikke sportstoelen, aanpassingen aan het interieur en een uitbundiger versierd uiterlijk. Bij de iX M60 is dat veel minder gedaan: als je goed zoekt vind je een M-logo op het display-dashboard, en dat is het binnenin wel zo’n beetje.
Je zit op forse stoelen die in een chique herensalon niet zouden misstaan, maar die best wat meer zijdelingse steun zouden kunnen geven. Aan de buitenkant vallen de zwarte accenten op; zeker als de iX M60 een wat lichtere carrosseriekleur heeft, springen die behoorlijk in het oog. De M60 staat op enorme, eveneens zwart gespoten, 22 inch wielen. Kijk je goed dan ontdek je in die wielen blauwe remklauwen, waarmee je het gigantische wagengewicht weer tot stilstand kunt brengen. Het afremmen in een elektrische auto gebeurt grotendeels door de elektromotoren energie te laten terugwinnen, maar in de iX M60 heb je die puike schijfremmen ook echt nodig wanneer je de gang uit je reis wilt halen.
De BMW iX M60 is een behoorlijk overbodige auto, zoals er wel meer automodellen allesbehalve noodzakelijk zijn. Maar vermakelijk is de iX M60 wel. Met zijn tegenstrijdigheden, het nogal aanwezige uiterlijk, de ongekende hoeveelheid beschikbare vermogen en snelheid, dat vreemde digitale interieurgeluid, en dat allemaal verpakt in een elektrische SUV. Een kostbare elektrische SUV, dat wel. BMW vraagt voor de iX M60 134.338,- euro, dat is flink meer dan het basismodel dat voor 87.330 euro in de prijslijsten staat.
Meer weten over de BMW iX? Bij AutoWeek vind je alle specificaties
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO / TEST
‘Vreemd topmodel’ van BMW luidt nieuw tijdperk in: zo rijdt de indrukwekkende iX
Over zijn opmerkelijke uiterlijk is al veel te doen geweest, maar de ware kracht van BMW’s nieuwe elektrische topmodel zit vanbinnen. Onderweg overtuigt de iX met luxe, kracht, doordacht gemak en ruimte – maar hij laat ook wat steekjes vallen. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Hebben caravanbezitters nog toekomst?’
‘Er wordt bijna alleen nog maar gesproken over elektrisch aangedreven auto’s’, aldus lezer Marcel Goes in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘We moeten er allemaal aan geloven, blijkbaar. Maar het trekgewicht van die auto’s is minimaal, vooral bij de ‘goedkopere’ modellen. Wat is eigenlijk de toekomst voor caravanbezitters?’ -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
AUTOTEST
Test: BMW iX schiet tekort voor elektrische auto in de topklasse
De iX moet laten zien hoe BMW rigoureus de toekomst omarmt met vernieuwend design en innovatieve technologie. Dat laatste blijkt niet helemaal gelukt. -
Topman BMW: ‘Autofabrikanten maken hun beloftes niet waar’
Topman Frank Weber van BMW beticht concurrenten ervan dat zij hun beloftes niet waar maken. ,,Ze spelen een spelletje met de verwachtingen van de consument’’, oordeelt Weber in een vraaggesprek met deze site. Volgens hem worden vooral laadsnelheden en reikwijdten van elektrische auto’s in de praktijk niet gehaald. -
Dit kost te hard rijden in het buitenland
Net terug van vakantie en dan valt er een envelop in de bus: een bekeuring wegens te hard rijden in het buitenland. Welkom thuis! Wat kost een snelheidsovertreding in de populaire vakantielanden? Autoweek zocht het uit.