Elektrische auto's zijn relatief snel total loss en dit is waarom
Elektrische auto's zijn gevoelig voor kleine aanrijdingen. Een beschadigde accu is moeilijk te repareren en moet vaak in zijn geheel worden vervangen. Dat betekent een enorme kostenpost voor kopers.
Elektrische auto's worden vaak geprezen om hun betrouwbaarheid, omdat er weinig bewegende delen in zitten. Maar als er iets kapot gaat, is het vaak ook meteen duur. Zeker als het gaat om het accupakket. Vervanging is enorm kostbaar, daardoor kunnen elektrische auto's bij een kleine aanrijding al vrij snel total loss worden verklaard.
Dat probleem wordt volgens een nieuw rapport van Reuters verholpen doordat fabrikanten de accu's steeds verder onderin de auto's wegstoppen. Daardoor kunnen grotere accu's worden gebruikt of blijft er meer plek over voor bagage. Ook maken accu’s steeds vaker deel uit van het chassis. Dat zorgt voor meer stijfheid en minder gewicht omdat er kan worden bespaard op staalconstructies. Keerzijde is echter wel dat de accu's hierdoor moeilijker te repareren zijn.
Een andere reden is dat veel schuim en andere beschermende middelen worden gebruikt om het accupakket stijver te maken. Dat is goed voor de structuur van de auto, maar het betekent ook dat in veel gevallen al bij een relatief kleine aanrijding meteen een compleet accupakket moet worden vervangen - iets wat bij de meeste merken al snel 15.000 euro kost. En dat terwijl een deelreparatie van één of enkele cellen wellicht ook mogelijk was.
Volgens experts is bijvoorbeeld de Tesla Model Y vrijwel niet te repareren vanwege onder andere voorgenoemd schuim. Aan de accupakketten van de Model S, X, en 3 zijn veel makkelijker deelreparaties uit te voeren. Ook andere merken zijn voorzichtig met het doen van deelreparaties. Elektrische Mercedes-modellen hebben bijvoorbeeld een sensor aan boord die de kracht van een botsing meet. Wanneer deze boven een bepaalde grenswaarde komt, treedt een beveiliging in die het accupakket onklaar maakt. Vervangen van het gehele pakket is dan de enige optie.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Liège in plaats van Luik? No way! Nieuwe verkeersborden bij Antwerpen moeten weg
Bij Antwerpen is een peperdure nieuwe weg geopend, maar alle aandacht gaat naar vier verkeersborden: daar staat Liège op in plaats van Luik. En dat kan volgens de Vlaamse regering absoluut niet. -
Dongel om brandstof te besparen: wondermiddel of consumentenbedrog?
Ze heten OBD-dongels en zijn te koop via internet voor prijzen die variëren tussen de 4,99 en 39,99 euro. Volgens de makers kun je er veel brandstof mee besparen, maar de Duitse evenknie van de ANWB zegt dat deze brandstof besparende tools helemaal niets doen. -
AUTOTEST
Test Nio ET7: in zes minuten wissel je een lege batterij om voor een volle
De Chinese nieuwkomer Nio ET7 is in veel opzichten uniek. Bovenop het dashboard zit een poppetje dat veelvuldig met de bestuurder communiceert. Bovendien is dit de enige elektrische auto waarbij je het batterijpakket in een paar minuten kunt verwisselen. -
Deze elektrische caravan doet geen afbreuk aan je actieradius
Dankzij zonnecellen, een zeer aerodynamische vormgeving en een elektromotor doet deze caravan geen enkele afbreuk aan de actieradius van je elektrische auto. Dat beweren althans Ben Parker en Toby Kraus, twee ex-Tesla-medewerkers over de nieuwe caravan Lightship L1.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
10
‘Prijsstijging auto’s tot tien keer hoger dan EU beweert bij invoering nieuwe milieunorm’
Nieuwe benzineauto’s worden circa 2000 euro duurder wanneer vanaf 2025 de strengere Europese milieunorm Euro 7 wordt ingevoerd. Dat beweert de Acea, de Europese club van autofabrikanten. Acht EU-landen hebben zich deze week tegen de nieuwe uitstootnorm gekeerd. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer