Volledig scherm
© AFP

Elon Musk: Jouw benzine- of dieselauto is straks niets meer waard

De uitspraak van de Zuid-Afrikaanse zakenman, ‘jouw benzine- of dieselauto is straks niets meer waard’, zal niemand verbazen. Dat hij als topman van Tesla vooral de elektrische zaak bepleit is natuurlijk niet onlogisch, maar toch zit er een zekere logica achter zijn redenering.

Quote

Kies EV of ga failliet

Elon Musk

Musks bewering volgt op een tweet van een zekere Sam Talks Tesla. Die stelde dat ‘het voorziene verbod op auto’s met verbrandingsmotor in het Verenigd Koninkrijk in 2035 een belangrijk keerpunt is’. Vele andere landen zullen volgen, aldus de twitteraar. ‘Tesla heeft 100 procent bewezen dat EV’s (electric vehicle, elektrisch voertuig, red.) wereldwijd levensvatbaar en superieur zijn. Wie koopt er nog een auto met verbrandingsmotor na 2025, wetende dat de restwaarde nihil zal zijn?’.

Musks antwoord luidde: ,,Je laatste opmerking is superbelangrijk voor autokopers. Restwaardes van benzine-/dieselauto’s zullen de komende jaren kelderen. Kies EV of ga failliet’’, is zijn niet mis te verstane devies.

Logisch?

Hoewel de redenering van Musk en Sam Talks Tesla lijkt te kloppen, vergeten de twitteraars wel één detail: auto’s met verbrandingsmotor die in 2034 worden verkocht aan de andere kant van het Kanaal, zullen daar (waarschijnlijk) nog lang mogen blijven rondrijden. Het zou dus net zo goed kunnen dat de laatste generatie auto’s met verbrandingsmotor juist een hogere restwaarde zal krijgen door het spel van vraag en aanbod. Tenzij het gebruik ervan onmogelijk gemaakt wordt door maatregelen zoals Zero Emissie Zone’s.