Tesla-baas Elon Musk.
Volledig scherm
Tesla-baas Elon Musk. © AP

Elon Musk: ‘Tesla’s zullen binnenkort met mensen praten. Echt waar’

Tesla-topman Elon Musk beweert dat zijn auto's ‘binnenkort’ met voetgangers zullen kunnen praten. In een tweet, waarin de nieuwe functie in de auto's werd aangekondigd, deelt de CEO een korte videoclip met een Model 3 die van zich laat horen: ‘Sta daar niet zo voor je uit te kijken, stap in’.

Eerder gaf Tesla aan dat Model 3 uit veiligheidsredenen zal worden uitgerust worden met externe luidsprekers, die bij lage snelheid geluid maken. Musk geeft nu aan dat de nieuwe functie kan gecombineerd worden met het bestaande alarmsysteem, dat gebruikt wordt om potentiële dieven af ​​te schrikken. Musk zei in een andere tweet dat de auto ook ‘een scheet’ zou kunnen laten in de richting van voorbijgangers.

De nieuwste tweet van Musk moet als zo vaak met een korrel zout worden genomen. De Tesla-baas zei in oktober vorig jaar nog dat toekomstige wagens mogelijk worden uitgerust met het geluid van een mekkerende geit, in plaats van de klassieke claxon. Het is ook nog steeds wachten op de eerste autonome trip van een Tesla van Los Angeles naar New York. Die werd al in 2018 aangekondigd.

Verder is het geen nieuw idee dat zelfrijdende auto's op een of andere manier moeten gaan communiceren met voetgangers. Andere autofabrikanten, zoals Mercedes, Smart en Jaguar, zijn daar ook al druk mee bezig en hebben in conceptmodellen voorbeelden getoond. Smart en Jaguar toonden eerder al zelfrijdende auto's die met displays in de neus boodschappen kunnen verkondigen, bijvoorbeeld om een voetganger op te wijzen dat hij hem gezien heeft en dat die dus veilig over kan steken. Mercedes liet vorig jaar ook een conceptauto zien die net als de Tesla andere verkeersdeelnemers met gesproken aanwijzingen kan waarschuwen: ‘Pas op!’.

Mis niks meer op het gebied van auto's en mobiliteit: schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto