EQC: de eerste Mercedes zonder uitlaatgas
Mercedes-Benz heeft zijn eerste volledig elektrische auto onthuld. De SUV heet EQC en komt met een volle batterijlading 400 kilometer ver.
Ruim 130 jaar geleden schreef Daimler geschiedenis door ās werelds allereerste auto op de weg te zetten. Nu presenteert de autofabrikant zijn eerste volledig elektrische auto. Om te onderstrepen dat met deze SUV een nieuw tijdperk aanbreekt, krijgt de Mercedes EQC een compleet nieuw familiegezicht, waarin de grille en de dag-rijlichten een eenheid vormen. De koplampen zijn bovendien met elkaar verbonden met een lichtbalk. Dezelfde designtruc is ook bij de achterlichten toegepast. En voor het eerst is zelfs de beroemde Mercedes-ster in de grille verlicht. Daarachter schuilt de radar van de veiligheidssystemen.
Breedbeeldscherm
Het interieur van de EQC vertoont dezelfde stijl als de nieuwste generatie van de Mercedes A-Klasse, met zijn enorme, bovenop het dashboard geplaatste breedbeeldscherm dat het traditionele āklokkenhuisā met instrumentarium vervangt. De ronde uitstroomroosters van de A-Klasse zijn echter vervangen door rechthoekige roosters waarvan het design is geĆÆnspireerd op de koperen lijnen in de printplaat van elektronica. En de geribbelde rand van het dashboard doet denken aan de koelribben van een hifi-versterker. Volgens de fabrikant is in het interieur veelvuldig gebruik gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen. Zo is er stoelbekleding leverbaar die volledig van gerecyclede PET-flessen is gemaakt.
Intelligentie
Met zijn kunstmatige intelligentie is de EQC de concurrentie te slim af. De spraakbediening werkt bij Mercedes beter dan bij andere merken. En als de auto weet dat er verderop een file staat, past hij vroegtijdig de snelheid aan. De adaptieve cruise-control reduceert de snelheid dan uit voorzorg tot circa 100 km/u. Eenmaal in de file wordt de auto aan de rechterkant van de rijstrook gehouden om ruimte vrij te laten voor hulpdiensten.
De Eco-assistent, die helpt om zuinig te rijden, gebruikt gegevens uit het navigatiesysteem, verkeersbordherkenning en informatie uit de intelligente veiligheidsassistenten (radar en stereocamera). Hij meldt de bestuurder wanneer die het gaspedaal kan loslaten, bijvoorbeeld omdat er een lagere snelheidslimiet aankomt.
Geen trendsetter
Met de batterij- en laadtechniek blijkt de Mercedes geen trendsetter. Zijn reikwijdte van 400 kilometer (volgens de nieuwe, realistischer WLTP-meetprocedure) is flink, maar niet bijzonder. Concurrenten als de Jaguar I-Pace en Tesla Model X komen verder.
In de voor- en achteras van de EQC zijn elektromotoren geĆÆntegreerd, samen goed voor 408 pk vermogen en een koppel (trekkracht) van 765 Nm. Wordt voor een zuinige rijstijl gekozen, dan heeft de EQC alleen voorwielaandrijving. Worden er meer prestaties gevraagd, dan komt ook de elektromotor bij de achterwielen in actie. De EQC is een snelle SUV. In 5,1 seconden trekt hij op vanuit stilstand naar 100 km/u. Zijn topsnelheid is 180 km/u.
Caravan
De 4,76 meter lange Mercedes heeft een flinke bagageruimte van 500 liter. En achter deze elektrische auto kan ook probleemloos een caravan worden gehangen. Hij mag (geremde) aanhangers tot 1.800 kg trekken.
De lithium-ion batterij heeft een capaciteit van 80 kWh. De bestuurder kan uit vijf verschillende programmaās kiezen, passend bij de gewenste rijstijl. Gemiddeld verbruikt de Mercedes 22,2 kWh aan stroom op de 100 km. Hij weegt maar liefst 2.420 kg. Alleen al het batterijenpakket weegt 650 kg.
Het ingebouwde oplaadsysteem (capaciteit 7,4 kW) kan zowel wissel- als gelijkstroom aan. Mercedes levert tegen bijbetaling een wallbox voor thuis, waarmee je tot drie keer sneller laadt dan bij een huis-tuin-en-keuken stopcontact. Bij snelladers kan de EQC worden opgeladen met een vermogen tot 110 kW. Zit er nog 10 procent stroomvoorraad in de batterijen, dan kunnen ze daar in 40 minuten worden bijgeladen tot 80 procent.
De EQC staat in de zomer van volgend jaar bij de Nederlandse Mercedes-dealers. Over de prijzen is nog niets bekendgemaakt.
Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Deze gemeente is kampioen flitsen en dit is waarom
In de auto naar Stichtse Vecht? Dan mag je wel goed oppassen. Nergens in Nederland worden zoveel snelheidsbonnen uitgedeeld als in de gemeente net ten noorden van Utrecht. Natuurlijk is vooral de trajectcontrole op de A2 berucht, maar bijna net zo gevreesd is de flitspaal bij het dorpje Vreeland. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: āCentrale verwarming is luxeā
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
De beste caravantrekker is deze puur elektrische auto
De Hyundai Ioniq 5 is de beste caravantrekker van 2022. Daarmee is dit model de allereerste volledig elektrische auto die de verkiezing ANWB Trekauto van het Jaar wint. -
PREMIUM
Autobedrijf Ames breidt imperium verder uit: āIn deze branche is het eten of gegeten wordenā
Amega Groep B.V. uit Dordrecht breidt zijn imperium steeds verder uit. Na tal van andere dealers heeft het bedrijf, ooit begonnen als Ames Autobedrijf, nu ook Ford Van der Burgh overgenomen. Dat heeft vestigingen in Maasdam en Brielle. ,,Het is eten of gegeten wordenāā, zegt Leen de Koning, CEO van Amega Groep. -
Deze bestelwagen is sneller dan een Bugatti
Ford heeft afgelopen weekend een Ford Transit-bestelwagen onthuld die sneller accelereert van 0 tot 100 kilometer per uur dan een Bugatti Chiron-hypercar.
-
Dit zit er in en achter de flitsautoās van de politie
De meeste bekeuringen door mobiele radarcontroles worden gegenereerd door grijze Volkswagen Transporter-busjes, maar er zijn meer manieren om hardrijders te beboeten. AutoWeek onderzocht wat er achter - en in - de flitsautoās van de politie zit. -
Ben je te streng voor jezelf? āZelfcompassie is echt iets wat je moet oefenenā
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.