Volledig scherm
© Shutterstock

‘Heb ik voor een zwaardere camper een ander rijbewijs nodig?’

VRAAG & ANTWOORD,,U schreef laatst dat het mogelijk is het toegestane gewicht van een kampeerauto te verhogen van 3500 naar 3850 kg. Voor de verkeersregels blijft het dan een personenauto. Maar hoe zit het met het rijbewijs?”, vraagt lezer B. van der Bent zich af.

Autoredacteur Niek Schenk: ,,Voor recreatievoertuigen met een maximaal toelaatbaar gewicht tussen de 3500 en 7500 kg is een ‘licht’ vrachtautorijbewijs nodig. Dit type rijbewijs C1 kun je binnen een paar dagen halen, mits je al rijbewijs B hebt. Het bestaat uit twee beperkte theorie-examens, een praktijkexamen en een medische keuring. Reken op maximaal zo’n 1500 euro aan kosten.”

Onze autoredactie beantwoordt elke week lezersvragen. Mail je vraag naar Niek Schenk

Meer vragen en antwoorden vind je in ons dossier.

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.