Hieraan herken je een lekke band tijdens het rijden
Je hoopt altijd dat het je niet overkomt tijdens je vakantie (of een andere autorit), maar hoe herken je tijdens het rijden nu eigenlijk een lekke band? En hoe zorg je dat je snel weer veilig op pad bent? Dit zijn de belangrijkste tips.
Delen per e-mail
Zodra je merkt dat je een lekke band hebt, moet je zo snel mogelijk een veilige plaats vinden om te stoppen. Een auto kan erg onvoorspelbaar reageren op plat rubber en doorrijden op een lekke band kan veel meer schade veroorzaken. Voel je dat er wat mis is? Stoppen!
Lek?
Waaraan herken je een lekke band? In veel gevallen zijn moderne auto’s uitgerust met sensoren in de band die de luchtdruk meten. Zodra je een lekke band hebt, zal de auto je waarschuwen met een mededeling of brandend lampje op het dashboard. Maar ook bij auto’s zonder zo’n systeem weet je al snel of het foute boel is. Ten eerste verandert het rolgeluid van de band; vlak na het lek raken zal het rubber harder gaan ‘zoemen’. Zit er nog minder lucht in de band, dan verandert dat al snel in een klapperend of kloppend geluid.
Verder merk je ook meteen dat de auto anders stuurt. Zeker als er een probleem is bij de voorste banden: de besturing zal zwaarder aanvoelen en de auto reageert minder precies. Bovendien zal hij snel afwijken naar één kant zodra je het stuur los laat. Voel je iets vreemds? Blijf dan vooral rustig! Hou het stuur goed vast, zet de alarmlichten aan en ga rustig van je gas af zonder hard te remmen.
Veilige plek
Heb je bandenpech? Zorg dan dat je een veilige plek vindt, bij voorkeur niet naast de doorlopende rijbaan. Een parkeerplaats is de beste optie. Mocht je dat niet redden, zorg dan dat je de auto zo ver mogelijk van de hoofdrijbaan vandaan stopt. Doe al je passagiers (en bij jezelf) veiligheidshesjes aan en zet ook altijd een gevarendriehoek neer: binnen de bebouwde kom is 50 meter voldoende, maar langs de snelweg is een afstand van 150 meter aan te raden!
Sta je eenmaal veilig? Dan kun je de reserveband of het reparatiesetje uit de auto halen. Vaak liggen die in de achterbak onder de vloer. Een reparatiesetje bestaat uit een dichtende vloeistof die je via het ventiel in de band spuit met een compressor. Daarmee dicht je de band tijdelijk, mits het gat in het rubber klein genoeg is, zodat je naar de dealer kunt rijden om de band te laten repareren of vervangen.
Geen reparatieset? Dan vervang je de band met deze stappen:
1. Trek de handrem aan of zet de automaat in de P-stand.
2. Haal (indien aanwezig) het plastic kapje van de velg met een schroevendraaier en draai de bouten een stukje los met de bijbehorende sleutel.
3. Plaats de krik onder de auto. Let op: vaak staat de juiste plek aangegeven op de dorpel van de auto door middel van een driehoekje. Plaats de krik altijd op een rechte ondergrond!
4. Draai nu de bouten helemaal los. Nu kan het wiel met de lekke band van de auto af.
5. Plaats de reserveband terug en draai de wielbouten alvast wat aan.
6. Laat de krik zakken tot de auto weer bijna helemaal op de band rust. Dan draai je de bouten verder vast.
7. Laat de krik verder zakken en verwijder hem.
8. Rij het eerste stuk rustig en let op bijgeluiden. Na een paar kilometer is het slim om de wielbouten nog even te controleren: zitten ze nog goed vast?
Wat zijn Runflat-banden?
Sommige moderne auto’s rijden op zogenoemde Runflat-banden. Deze hebben een verstevigde zijkant waardoor ze minder in elkaar zakken bij een lekkage. Daardoor kun je in theorie nog doorrijden bij een lekke band, zodat je de werkplaats nog haalt zonder de band te vervangen. De meeste Runflat-banden houden dan maximaal 80 kilometer vol bij een snelheid van minder dan 80 kilometer per uur. Dit type banden is duurder in aanschaf en Runflats kosten meer moeite om te vervangen.
Een lekke band is definitief verleden tijd met een nieuw type autoband dat over vijf jaar te koop zal zijn. Fabrikant Michelin introduceert een revolutionaire autoband waar geen lucht meer in zit. Bekijk de video:
Verder in het nieuws
-
VIDEO Poolexpeditie met de elektrische Porsche Taycan 4S
Na de onlangs gelanceerde Porsche Taycan Turbo en Turbo S kunnen we nu kennismaken met de 4S. Minder vermogen en dus goedkoper geprijsd, maar daarom níet minder indrukwekkend. Dat blijkt als we de nieuwste versie van de elektrische Taycan rijden rond de bitterkoude Poolcirkel. -
Eerste test met elektrisch passagiersvliegtuig loopt goed af
De Canadese vliegmaatschappij Harbour Air heeft een succesvolle testvlucht gemaakt met wat het bedrijf omschrijft als ‘s werelds ‘eerste volledig elektrisch aangedreven commerciële vliegtuig’. Het gaat om een watervliegtuig, waar Harbour Air al veel gebruik van maakt op zijn vliegroutes. -
Zelfrijdende trein: NS rondt eerste test af
De Nederlandse Spoorwegen hebben voor het eerst een experiment uitgevoerd met een automatische piloot in de trein. Het systeem kon uit zichzelf optrekken, afremmen en tot stilstand komen. Volgens de NS is de proef geslaagd. -
NS start proef waarbij ov-chipkaart als sleutel voor ov-fiets werkt
De Nederlandse Spoorwegen starten een proef waarmee klanten de ov-chipkaart kunnen gebruiken als sleutel van de ov-fiets. De proef begint klein, maar als het een succes wordt wil de NS de technologie voor alle 20.000 ov-fietsen inzetten. -
Politie in Mexicaanse stad gaat rijden met 15 Tesla Cybertrucks
De burgemeester van een Mexicaanse stad ziet duidelijk toekomst in de Cybertruck van Tesla. Hij kondigde trots aan dat hij er vijftien besteld heeft. Ze zullen gebruikt worden door de politie en andere stadsdiensten. Volgens hem zullen ze een gigantische besparing opleveren.
-
Tesla onthult aanhanger voor Cybertruck
De bizarre Cybertruck van Tesla domineert al enkele weken het autonieuws. En nu heeft Tesla-CEO Elon Musk alweer een manier gevonden om zijn spraakmakende pick-up onder de aandacht te brengen: een bijpassende aanhanger. -
Ruzie over duurste Ferrari ter wereld wegens ontbreken versnellingsbak
Een Britse autodealer klaagt een Amerikaanse advocaat aan die hem in 2017 een Ferrari 250 GTO uit 1962 verkocht. De 44 miljoen euro kostende auto werd namelijk geleverd zonder versnellingsbak, schrijven Britse media. -
Dit zijn de acht grootste ergernissen in het verkeer
Vrijwel alle Nederlanders met een rijbewijs ergeren zich weleens in het verkeer. Online verzekeraar Allianz Direct deed onderzoek naar de grootste frustraties achter het stuur en stelde een top acht samen.