Volledig scherm
© Shutterstock

‘Hoe ver kom je met een elektrische auto plus caravan?’

VRAAG & ANTWOORD,,Kan ik met een elektrische auto een caravan trekken? En zo ja, hoeveel kilometer kan ik er dan mee rijden?”, vraag lezer C. Schapendonk zich af. 

Autoredacteur Niek Schenk: ,,Steeds meer elektrische auto’s kunnen een caravan trekken. De nieuwe Volvo XC40 P8 Recharge bijvoorbeeld trekt een aanhanger tot 1500 kg en de Tesla Model X zelfs tot 2270 kg. Het Duitse magazine AutoBild reed met een Audi e-Tron en 1500 kg wegende caravan van München naar het Gardameer. Die auto heeft volgens fabrieksopgave normaliter een reikwijdte van 436 km. Maar tijdens deze rit, deels door de bergen, varieerde de actieradius van ruim 100 tot ruim 200 kilometer. Niet alleen het trekken, ook de luchtweerstand van de caravan beperkt het rijbereik.” 

Onze autoredactie beantwoordt elke week lezersvragen. Mail je vraag naar Niek Schenk

Meer vragen en antwoorden vind je in ons dossier.

  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.