Volledig scherm
© Daimler

Koplampen gaan rij-instructies op de weg projecteren

Met een resolutie van één miljoen pixels gaat de volgende generatie  koplampen van Mercedes-Benz communiceren met zijn omgeving. De digitale koplampen zijn in staat om aanwijzingen en waarschuwingen op de weg te projecteren en dankzij precisie-grootlicht wordt niemand meer verblind.

De unieke lichttechnologie maakt het mogelijk om allerlei symbolen te projecteren op het wegdek. Bijvoorbeeld een waarschuwing voor wegwerkzaamheden of een wegversmalling op de weg voor je. Of een enorm sneeuwkristal wanneer de temperatuur onder een bepaalde minimumwaarde zakt. De symbolen zijn haarscherp en net zo breed als de auto zelf en dus niet te missen. In eerste instantie wordt alleen topmodel Maybach voorzien van dit zogeheten ‘Digital Light’. Dat onthulde Mercedes-Benz op de autoshow van Genève, waar het systeem werd gepresenteerd.

Volledig scherm
© Daimler

Maybach

In eerste instantie gaat het bij de Maybach om symbolen voor de volgende situaties: gladheid, wegwerkzaamheden, botswaarschuwing, rijstrook houden, dode hoekwaarschuwing en overschrijding van de maximumsnelheid. De bestuurder krijgt de aanwijzingen dus recht voor hem op de weg geprojecteerd. In een later stadium kan het systeem ook met zijn omgeving communiceren. Zo kan in theorie een virtueel zebrapad worden geprojecteerd, om aan te geven dat een wachtende voetganger kan oversteken.

Volledig scherm
© Daimler

Precisie-grootlicht

Per koplamp zijn volgens Daimler miljoen microspiegels actief, waardoor de verlichting zeer exact kan worden aangestuurd. Camera- en sensorsystemen in de auto detecteren andere weggebruikers, waarna krachtige computers de gegevens van hen combineren met digitale navigatiekaarten. Op die manier wordt de best mogelijke aanpassing van de lichtverdeling gecreëerd en wordt niemand ooit nog verblind, aldus Daimler. Drie jaar geleden presenteerde Mercedes in zijn concept F015 al een vergelijkbare techniek voor een autonome auto.