Volledig scherm
© ANP

Kunnen trams een rood licht aan de voorzijde krijgen?

Vraag & AntwoordIk vraag mij af of trams een rood licht aan de voorzijde kunnen krijgen dat brandt als de tram stilstaat bij een halte. Als je met een voertuig linksaf wil slaan, kun je moeilijk zien of de tram weer in beweging komt. Ook als voetganger sta je om die reden vaak te treuzelen. —Pieter Timmermans 

Veel automobilisten vinden trams lastig, vanwege hun starre koers doordat ze op rails rijden en vanwege de voorrang die ze genieten. Maar rood licht wordt bij voertuigen al als rem- en achterlicht gebruikt en ik vrees dat het verkeer er onoverzichtelijker door wordt als je rood licht aan de voorkant toepast. Gelukkig is er een oplossing in zicht: binnen een paar jaar communiceren voertuigen met elkaar. Ze weten elkaar dan precies te vertellen wanneer ze jouw kant op komen.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Ruiten sneuvelen bij presentatie ‘onverwoestbare’ truck Tesla
    video

    Ruiten sneuvelen bij presenta­tie ‘onver­woest­ba­re’ truck Tesla

    Het Amerikaanse automerk Tesla heeft afgelopen nacht een wel heel aparte auto onthuld. Met de elektrische Cybertruck, die is voorzien van ‘onkrasbaar plaatwerk’ en gepantserd glas (dat overigens brak tijdens de presentatie), wil topman Elon Musk de extreem traditionele wereld van de grote pick-ups op z’n kop zetten. Fans en critici hebben hun twijfels: komt deze bizarre Tesla er echt of haalt Musk een grapje met ons uit?