Volledig scherm
Het schild van de reuzenschildpad raakte beschadigd. © Parque Nacional Galápagos

Man krijgt 10.000 euro boete voor aanrijden schildpad

Een buschauffeur heeft op de Galápagoseilanden een zware boete gekregen omdat hij met zijn voertuig een met uitsterven bedreigde schildpad had aangereden. 

Het ging om een vrouwelijk exemplaar van de schildpaddensoort Chelonoidis porteri, een beschermde en met uitsterven bedreigde soort. De bestuurder van de autobus met toeristen kreeg een boete van 11.347,20 dollar, omgerekend ongeveer 10.298 euro.

Bij het ongeval, dat zich voordeed op 21 november, kwamen volgens lokale media zogenoemde rapid respons-teams van dierenartsen in actie. Het schild van de reuzenschildpad beschadigd, maar het dier is nog wel in leven.

Op de afgelegen Galapagoseilanden, die sinds eind jaren 70 tot het wereldnatuurerfgoed van Unesco behoren, ontwikkelde zich door de eeuwen heen een heel bijzondere flora en fauna. Onder de soorten die er voorkomen, zijn onder andere zeeleguanen, galapagos-landleguanen en darwinvinken. 

Daarnaast leven er ook meer dan tien ondersoorten van schildpadden, vaak slechts op één van de eilanden van de archipel op zo'n 1000 kilometer voor de kust van Ecuador. Charles Darwin bezocht de eilanden in 1835. Veel van zijn denkwerk over het ontstaan van de soorten kwam hier vandaan.

Volledig scherm
De schildpad wordt verzorgd door medewerkers van het Parque Nacional Galápagos. © Parque Nacional Galápagos