Volledig scherm
© Tesla's bij een Supercharger

Nieuw fenomeen: file bij de snellader

De overstap naar elektrische auto's brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Dat werd vorige week zaterdag pijnlijk duidelijk in Los Angeles, waar een lange file met meer dan 50 auto's ontstond bij de snelladers van Tesla.

De Superchargers, de sterkste laadpalen van de Amerikaanse autobouwer, zijn een vaste tussenstop voor veel Tesla-rijders. Ze laden je wagen immers in een halfuurtje vol, iets wat bovendien voor veel bestuurders gratis is.

Maar wanneer iedereen tegelijk wil laden, krijg je problemen. Zo ook vorige week zaterdag net buiten Los Angeles, toen meer dan vijftig wagens in de rij moesten staan. De uploader van het filmpje hieronder schat de rij een kleine kilometer lang. De reden? Het ging vooral om mensen die Thanksgiving kwamen vieren bij familie en nog snel wat stroom wilden tanken voordat zij naar huis terugkeerden.

40 laadpalen

De zeer krachtige laadpalen zijn in staat zijn om een auto  in een half uurtje ‘vol te tanken’. Bij dit laadstation staan 40 laadpalen. Het is bovendien uitgerust met een lounge om het wachten wat te veraangenamen. Desalniettemin maakt het incident duidelijk dat een goede laadinfrastructuur van essentieel belang is om van elektrisch rijden een succes te maken.

  1. Waarom moeten elektrische auto’s zo snel zijn?
    VRAAG & ANTWOORD

    Waarom moeten elektri­sche auto’s zo snel zijn?

    Elektrische, emissievrije auto’s zijn een zegen voor het milieu, maar door hun hoge gewicht en grote vermogen kunnen ze meer schade bij een ongeval aanrichten. Wanneer de tweedehandsjes straks in handen komen van jongelui die nu snelle, oudere BMW’s, Audi's en GTI’s rijden, voorzie ik meer verkeersslachtoffers. Is daar onderzoek naar gedaan? Waarom zetten fabrikanten niet meer in op zuinigheid en minder op sprintvermogen? –Erik Stoutjesdijk