Noodknop moet auto's beschermen tegen cyberaanval door terroristen
De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Watchdog pleit voor het monteren van een zogeheten ‘kill switch’ in voertuigen die met internet verbonden zijn. Dit om te voorkomen dat terroristen door het hacken van auto’s een ramp veroorzaken die groter is dan die van de aanslagen op 11 september 2001.
Delen per e-mail
De aandacht van de auto-industrie is volgens de Amerikaanse consumentenbond Consumer Watchdog op dit moment compleet gefocust op zelfrijdende auto's, maar voordat deze op grote schaal rondrijden, zijn we jaren verder. Wereldwijd rijden inmiddels al wel tientallen miljoenen auto's rond die zijn verbonden met internet. En ook die auto's zijn volgens de bond gevoelig voor hackers. ,,Dat komt doordat ook bij deze auto's zaken als accelereren, sturen en remmen kunnen worden ‘overruled’ door computers en software”, aldus de organisatie.
Aan het einde van dit jaar is de meerderheid van de nieuwe auto's voorzien van een permanente internetverbinding. Daarmee beschikken terroristen volgens de Amerikaanse consumentenbond over een potentieel wapen. ,,Waar de militaire en luchtvaartindustrie het zorgvuldig vermijden om gevaarlijke machines te verbinden met internet, moet de auto-industrie deze les nog leren”, zo schrijft de organisatie in een rapport. ,,Want waar miljoenen auto’s met dezelfde software rondrijden, kan één individu in potentie al deze voertuigen zijn wil opleggen.”
Volgens Consumer Watchdog kan dat zorgen voor duizenden slachtoffers en bovendien het dagelijkse leven in de Verenigde Staten lamleggen. ,,Recente Russische cyberaanvallen tonen aan dat we leven in een tijdperk van digitale oorlogsvoering”, meldt de website van de consumentenorganisatie. ,,Het meest zorgwekkende is dat de bazen van de auto-industrie op de hoogte zijn van dit gevaar, maar dat ze gewoon doorgaan met het invoeren van deze technologie. Kennelijk omdat winst belangrijker wordt geacht dan de nationale veiligheid en de levens van burgers.”
Wereldwijde hack
Volgens onderzoek van Consumer Watchdog verkopen alle automerken in de top tien van meestverkochte auto's modellen met internetverbinding. De drie grootste merken General Motors, Toyota en Ford verkopen tegen het einde van dit jaar alleen nog maar auto's met internetverbinding. Het probleem is volgens de organisatie dat de auto's niet losgekoppeld kunnen worden van internet in geval van een wereldwijde 'hack’ door terroristen.
Om te voorkomen dat zo'n wereldwijde ramp werkelijkheid wordt, pleiten de Amerikanen voor een 50 dollarcent kostende 'kill switch‘ - zeg maar een grote rode knop op het dashboard waarmee auto's kunnen worden losgekoppeld van het internet en andere wereldwijde netwerken. Consumer Watchdog eist dat de ceo's van de auto-industrie ondertekenen dat ze persoonlijk verantwoordelijk zijn bij een eventuele cyberaanval en dat alle auto’s met internetverbinding op zo kort mogelijke termijn zijn voorzien van een 'kill switch'. Wanneer dit niet voor 31 december van dit jaar is gebeurd, eist de bond wettelijke maatregelen.
Volgens Consumer Watchdog heeft een groep van 20 personen uit de auto-industrie meegewerkt aan het rapport. Zij deden dat echter anoniem uit angst om als klokkenluider ontslagen te worden. Hieronder een fragment van interviews met de betrokkenen.
In onderstaande video kun je zien hoe hackers een auto kunnen manipuleren:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De ‘taxi’ van het slagveld is straks niet meer te raken met een raket
De meer dan 120 pantserinfanterievoertuigen van de landmacht zijn vanaf 2026 niet meer uit te schakelen met anti-tankraketten. De bewapende ‘taxi’s’ van het slagveld krijgen een speciaal raketschild dat de inkomende projectielen voortijdig laat ontploffen. -
Duitse ANWB: ‘Deze elektrische auto had nooit goedgekeurd mogen worden voor Europa’
De ADAC, de Duitse evenknie van de ANWB, heeft de goedkope elektrische auto Suda SA01 getest. De lijst van mankementen aan de nauwelijks meer dan 10.000 euro kostende Chinese auto is lang en de club stelt zelfs dat de auto niet goedgekeurd had mogen worden voor het Europese wegennet. -
VRAAG & ANTWOORD ‘Mogen wij als Nederlanders ook met een Duits kenteken rijden?’
,,Mag je als Nederlander in Nederland met een auto met Duits kenteken rijden of mogen alleen bewoners in de grensstreken dat?”, vraagt lezer G. Hofmans. -
‘Nieuwe VW Golf heeft opnieuw probleem met infotainment’
Volkswagen roept de nieuwste, achtste generatie van de Golf terug naar de garage vanwege problemen met het bedieningspaneel voor onder andere radio- en navigatiesystemen. Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het is de zoveelste keer dat VW struikelt over het infotainment. -
Britten gaan vrijuit bij snelheidsovertredingen in Europa
Een van de weinige positieve neveneffecten van de Brexit is dat de Britten de komende jaren waarschijnlijk minder buitenlandse boetes zullen ontvangen. De afspraak tussen EU-landen om elkaars flitsboetes te innen komt te vervallen, aangezien het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer is.
-
‘Autoverkoop kruipt dit jaar uit diepste dal sinds 50 jaar’
De autoverkoop in Nederland maakt in 2021 het grootste herstel van de afgelopen 50 jaar door. Economen van ING voorspellen dat het aantal verkochte auto’s dit jaar 10 procent stijgt na de forse daling in 2020. Ook de RAI Vereniging en de Bovag zijn optimistisch. Tegelijkertijd zal de autobranche de gevolgen van de coronacrisis blijven voelen. -
Twee derde van de elektrische autorijders heeft een laadstation aan huis
Twee derde (66 procent) van de bezitters van een elektrische auto in Nederland heeft thuis een laadstation. Dit komt neer op zo’n 80.000 laadstations, meldt onderzoeksbureau Multiscope op basis van een onderzoek onder 6000 Nederlanders. -
VRAAG & ANTWOORD ‘Mag je met een sportuitlaat zoveel lawaai maken? Iedereen ergert zich eraan’
,,Waarom mogen motoren en auto’s met sportuitlaten zoveel herrie maken?”, vraagt lezer Cees Beimers. ,,Iedereen ergert zich eraan en de politie treedt niet of nauwelijks op.”