‘Robotauto’s gaan mensen helpen, niet vervangen’
INTERVIEWTot voor kort stond hij bekend als één van de beste ‘robotwetenschappers’ van Amerika, maar sinds 2015 werkt Dr. Gill Pratt voor de Japanse automaker Toyota aan – onder meer – zelfrijdende auto’s. ,,Nee, kunstmatige intelligentie kan niet voorkomen dat mensen sterven in het verkeer. Maar wanneer we robots en andere slimme machines op de goede manier inzetten, maken ze onze levens veel veiliger en eenvoudiger. Daar geloof ik heilig in.”
Delen per e-mail
,,Mijn hoogste doel is om te zorgen dat er in de toekomst niemand meer overlijdt in het verkeer. Maar tegelijkertijd zeg ik daar meteen bij dat we dat punt waarschijnlijk nooit bereiken. Voor ‘zero fatalities’ is het verkeer een te ingewikkelde omgeving met te veel verschillende invloeden die we lastig kunnen voorspellen, maar met dank aan vooruitstrevende technologie kunnen we het wel een stuk veiliger maken. En dat is nog altijd hard nodig: in Amerika sterft zo’n 30 procent van de jongeren onder de 20 jaar in het verkeer, terwijl ook ouderen een groot risico lopen.”
U geeft leiding aan het Toyota Research Institute (TRI), waar Toyota maar liefst 2,8 miljard dollar in pompt. Waarom is uw werk die enorme investeringen waard?
,,Ten eerste zijn wij letterlijk bezig met de ontwikkeling van onze toekomst. Niet alleen van de technologie, maar ook van ons bedrijf. Toyota wil de leidende partij worden op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en robotsystemen en dat is onze directie veel geld waard. Daar zitten immers onze toekomstige verdienmodellen. Bovendien voelen we, als één van de grootste technologiebedrijven ter wereld, een verantwoordelijkheid om ons in te zetten voor een mooiere toekomst.”
Dat klinkt wat dromerig voor een wetenschapper. Wat bedoelt u precies?
,,Laat ik een voorbeeld geven uit eigen ervaring. Toen mijn vader 83 werd, moest ik hem samen met mijn zus vertellen dat zijn rijbewijs zou worden ingenomen. Door medische complicaties mocht hij niet meer autorijden. Zijn wereld stortte in; hij genoot van autorijden en dit betekende het einde van zijn individuele vrijheid. Ik droom er van dat wij auto’s en andere voertuigen kunnen ontwikkelen die senioren mobiel kunnen houden: bijvoorbeeld omdat ze in staat zijn om handelingen over te nemen of functies te vervangen die de bestuurder niet meer kan.
,,Zelfrijdende technologie kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat blinde mensen of personen met een andere beperking mobieler worden. Wie zelf niet kan rijden, krijgt in de toekomst veel meer opties om op pad te gaan. Op die manier wordt Toyota meer dan ooit een mobiliteitsdienstverlener en verhogen we de kwaliteit van leven van mensen zoals mijn vader. Dat drijft ons elke dag.”
Technologie moet ons dus vooral ondersteunen?
,,Exact. Wij geloven dat robots en zelfrijdende auto’s niet zullen bestaan om ons te vervangen, maar om ons te helpen. Zo ontwikkelen wij twee verschillende hulpsystemen voor in onze auto’s: de eerste is Toyota Guardian, dat altijd meekijkt op de achtergrond terwijl een menselijke chauffeur rijdt. Mocht het nodig zijn, zal Guardian helpen om ongelukken te voorkomen en ingrijpen als de bestuurder onwel wordt of in slaap valt. Het tweede systeem is de ‘Chauffeur Mode’, waarbij de auto grotendeels zelf rijdt en de bestuurder geen input hoeft te geven. Zo’n uitgebreid systeem mogen we vanwege de wet nog niet in productieauto’s plaatsen, maar een versimpelde variant verschijnt volgend jaar al wel in de vernieuwde Lexus LS.
,,Heel belangrijk: we ontwikkelen beide systemen naast elkaar en ze zullen dan ook allebei in onze toekomstige auto’s zitten. Als het ene systeem onverhoopt een fout maakt of iets over het hoofd ziet, functioneert het andere als een soort back-up. Vergelijk het met de dubbele systemen die je nu in vliegtuigen ziet. Hiermee wordt de kans op ongelukken nog veel kleiner. Wij zijn zó overtuigd van het systeem, dat we Toyota Guardian beschikbaar gaan stellen aan andere fabrikanten. Door technologie te delen maken we straks alle auto’s op de weg veiliger, en niet alleen de modellen van Lexus en Toyota.”
TRI werkt vanuit Silicon Valley, maar heeft ook een Advanced Development-afdeling in Tokio. Waar zien we zelfrijdende auto’s het eerst op de weg?
,,In Californië rijden we al een aantal jaren met testvoertuigen die deels zelfstandig kunnen rijden. We gebruiken daarvoor onder meer de Toyota Prius en Lexus LS 500h die zijn voorzien van lasergestuurde radarsensoren (LiDar), slimme camera’s die objecten kunnen herkennen en zelflerende software die steeds intelligenter wordt.
,,Daarmee zijn we inmiddels zo ver dat we een auto nagenoeg zelfstandig op pad kunnen sturen, het zogenoemde ‘Level 5’ autonoom rijden. De technologie is daar vrijwel klaar voor, we kunnen een auto zelfs zonder problemen laten reageren op plotselinge gebeurtenissen zoals een hooibaal die voor hem op de weg wordt gegooid, maar vooralsnog doen we dit soort testen op een afgesloten testbaan. Alhoewel, volgend jaar voeren we taxiritten uit met zelfrijdende modellen tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Maar verder biedt de buitenwereld nog te grote uitdagingen.”
Zoals?
,,Simpel gesteld: er zijn nog te veel factoren die niet zijn ingesteld op zelfrijdende auto’s. Een grote uitdaging is de bewustwording van het publiek: hoe reageert een voorbijganger op een auto zonder bestuurder? Hoe moet de auto daar zelf weer op reageren? Hoe communiceert het voertuig met de buitenwereld en vice versa. Daar zijn verschillende oplossingen voor in ontwikkeling, zoals Car2X-communicatie (waarbij de auto kan ‘praten’ met andere objecten, zoals verkeerlichten, voorzien van sensoren, red.), maar die moeten we duidelijk nog verder ontwikkelen en uiteindelijk uitrollen. Uiteindelijk moeten we naar een standaard die de hele industrie gebruikt.”
Tot slot: waarom ontwikkelt Toyota ook robots?
,,Dan begin ik toch weer over mijn vader. Een jaar nadat zijn rijbewijs werd ingenomen, hij was toen 84, moest hij naar een verzorgingstehuis. Ook daar kan technologie het leven een stuk aangenamer en eenvoudiger maken: denk aan zelfrijdende trolleys die medicijnen of maaltijden soepel en veilig vervoeren, zorgrobots die het verplegend personeel ondersteunen of de bewoners assisteren en lichte, elektrische scooters waarmee senioren zich kunnen verplaatsen. Met al dat soort dingen is Toyota tegenwoordig bezig, omdat de toekomst daarom vraagt.”
Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto
Verder in het nieuws
-
Batterijen voor elektrische auto's binnen een jaar 13 procent goedkoper geworden
Batterijen voor elektrische auto's zijn in een jaar tijd 13 procent goedkoper geworden. Dat blijkt uit de Battery Price Survey 2019 van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De gemiddelde prijzen van accupakketten zijn gedaald tot 156 dollar per kWh. Dat is ruim 13 procent lager in vergelijking met 2018. BNEF verwacht dat de prijsdaling aan zal houden en dat tegen 2023 mogelijk een prijs van 100 dollar per kWh zal worden bereikt. -
‘Nieuwe optie Google Maps: navigeren via goed verlichte wegen’
Google lijkt van plan een nieuwe manier van navigeren toe te voegen aan Google Maps. Gebruikers kunnen er straks voor kiezen om hun route te plannen via goed verlichte wegen, bijvoorbeeld als zij ‘s nachts veilig naar huis willen lopen of omdat zij als automobilist moeite hebben met slecht verlichte wegen. -
VRAAG & ANTWOORD Moeten mijn winterbanden ook spanning meten?
Mijn auto heeft zo’n – tegenwoordig verplicht – systeem dat met sensoren bij de ventielen de bandenspanning meet. Nu heb ik de zomerbanden verruild voor winterbanden en de velgen daarvan hebben niet die speciale ventielen waarmee de druk in de band gemeten wordt. Kan dit problemen geven bij een controle of ongeval? –Arjen Bijlsma -
Deze Mini is duurder dan een Porsche
Een uiterst zeldzame Mini Beach Car is geveild voor 230.000 pond, oftewel 273.000 euro. Voor dat bedrag koop je ook een gloednieuwe Porsche 911. -
Automobilist vlucht met 240 km/u voor de politie, maar komt vervolgens met een lege tank te staan
Wie het laatst lacht lacht het best, zullen agenten van Franse politie hebben gedacht toen zij de bestuurder van een bliksemsnelle Mercedes AMG staande willen houden. De bestuurder ging er vandoor met een snelheid van 240 km/u, en voor even hadden de agenten het nakijken. Totdat de snelheidsduivel even verderop zonder benzine kwam te staan. Zijn auto werd onmiddellijk in beslag genomen.
-
VRAAG & ANTWOORD Hebben ook elektrische auto’s cruisecontrol?
Hebben de huidige elektrische auto’s ook een cruisecontrol, of is dat niet zinvol of zelfs technisch niet mogelijk? Ik heb daar nog nooit iets over gelezen. –H. Stekelenburg -
Aan deze automodellen verdienen fabrikanten het meest
Fabrikanten maken auto's natuurlijk vooral om winst te kunnen maken. Maar welke modellen leveren hun het meeste geld op? Het Amerikaanse Bloomberg, gespecialiseerd in financiële analyse, zocht het uit. -
VRAAG & ANTWOORD Waarom hebben vrachtauto’s twee kentekens?
Steeds zie ik vrachtauto’s rijden met op de truck bijvoorbeeld een Pools kenteken en op de aanhanger een Nederlands of Duits kenteken. Waarom is dit? En stel, zo’n vrachtwagenchauffeur rijdt door rood, dan is voor en achter toch een ander kenteken vermeld? De aanhanger achter de auto van mijn zoon moet wel hetzelfde kenteken hebben. – Peet de Visser