De originele Ford Mustang Bullitt
Volledig scherm
De originele Ford Mustang Bullitt © Mecum/Colin Comer

Te koop: de originele Ford Mustang Bullitt van Steve McQueen

Een splinternieuwe Ford Mustang Bullitt kost in Nederland 121.960 euro. Maar je kunt ook kiezen voor een tweedehands exemplaar. Daarvoor kun je binnenkort bieden op de originele filmauto waarmee acteur Steve McQueen in 1968 rondreed in San Francisco. De geschatte opbrengst: vijf miljoen dollar.

De groene Mustang kreeg de toevoeging Bullitt na de opnames van de gelijknamige film, met een van de allereerste echte achtervolgingsscènes in een Hollywood-productie. Voor deze film uit 1968, vernoemd naar Frank Bullitt - gespeeld door Steve McQueen - werden voor het eerst stuntmensen ingehuurd, waarna de bijna tien minuten durende achtervolgingsscène in drie weken op verschillende plekken in San Francisco werd geschoten. 

Ford Mustang Bullitt
Volledig scherm
Ford Mustang Bullitt © Hagerty

Steve McQueen probeerde de originele filmauto te kopen van de huidige eigenaar, maar slaagde daar niet in. De auto kwam na de film via via namelijk in handen van Bob Kiernan, die de auto af en toe gebruikte, maar nooit in ging op biedingen, zelfs niet op die van Steve McQueen. Kiernan had ook de vooruitziende blik om de auto niet uitgebreid te willen restaureren. De auto is nog steeds voorzien van de ‘battle scars’ die de auto overhield aan zijn korte bestaan als filmauto.

Ford Mustang Bullitt
Volledig scherm
Ford Mustang Bullitt © Hagerty

Na de dood van Kiernan kwam de auto in handen van zijn zoon Sean. De afgelopen jaren dook de auto op tijdens de autoshow in Detroit, het Goodwood Festival of Speed ​​en in een aflevering van ‘Jay Leno’s Garage’. Veilinghuis Mecum is redelijk op tijd met het aankondigen van dit spraakmakende veilingstuk. De auto wordt komt pas onder de hamer in januari tijdens Mecum’s Kissimmee Auction in Florida. De geschatte opbrengst is niet bekend, maar Sean Kiernan vermoedt zelf dat de auto tussen de vier en zes miljoen dollar gaat opleveren.