Volledig scherm
Deze 650 pk sterke bestelbus staat te koop in Duitsland. © TH Automobile

Te koop: de snelste bestelbus ter wereld

Deze Volkswagen Transporter met de naam TH2RS werd tien jaar geleden officieel uitgeroepen tot ‘Snelste Bestelbus ter Wereld’. De eigenaar van tuningsfirma TH Automobile Berlin vestigde het record op hogesnelheidscircuit Nardò in Italië: 310,7 km/u. Anno 2018 staat de bus te koop in Duitsland.

De 3,6-liter zescilinderboxermotor uit de Porsche 911 Turbo was destijds 800 pk sterk. En het was geen kwestie van een giga-turbo monteren en klaar. TH legde de Porsche-motor achterin, modificeerde de onderkant voor meer downforce en monteerde de bestuurdersstoel pontificaal in het midden, net als in een McLaren F1. Zo’n 3.500 kilometer geleden is de 996-motor gereviseerd en vermoedelijk is het vermogen toen licht teruggetuned naar 647 pk.

Vijf kuipstoelen

Volgens de advertentie haalt de Transporter alsnog zo’n 300 km/u. In 4,9 seconden accelereert de bus van 0-100 km/u. Alle vijf inzittenden hebben een eigen kuipstoel. En het handige is: je kunt hem laten uitlezen bij Volkswagen én Porsche. Dus er is altijd een dealer dichtbij wanneer ergens een controlelampje gaat branden. Met een vraagprijs van 155.500 euro is de bestelbus net iets minder duur dan een Porsche 911 GTS.  Feitelijk een koopje, want acht jaar geleden moest de race-bus nog 250.000 euro opbrengen.