Een Tesla Model 3.
Volledig scherm
Een Tesla Model 3. © EPA

Tesla Model 3 blijft Volkswagen Polo en Ford Focus ruim voor

De Tesla Model 3 was afgelopen maand de meestverkochte auto met 5768 verkochte exemplaren, goed voor een marktaandeel van ruim 15 procent. Van de Model S en X werden er 122 geregistreerd. Tesla was daarmee in september tevens het bestverkochte automerk.

Door de goede verkoop van de Tesla Model 3 is de elektrische auto nu het meestverkochte model tijdens de eerste drie kwartalen van 2019, zo blijkt uit de statistieken van onder meer de Bovag. Van de kleinste Tesla werden er in totaal 13.587 stuks ingeschreven, goed voor een marktaandeel van ruim 4 procent. De Volkswagen Polo (9684) en de Ford Focus (8606) maken de top drie compleet. Het meestverkochte merk blijft wel Volkswagen met 36.449 auto’s tijdens de eerste negen maanden (marktaandeel van 11 procent), gevolgd door Opel en Peugeot.

Bijtelling

De run op de Tesla Model 3 is te verklaren doordat het kabinet het fiscaal minder aantrekkelijk wil maken om een elektrische leaseauto aan te schaffen en schroeft daarom de bijtelling op. Dat is het percentage van de cataloguswaarde dat je moet optellen bij je inkomen voor privégebruik van een zakelijke auto. Het gaat daarbij dit jaar nog om vier procent van de cataloguswaarde, maar de komende zeven jaar gaat dit percentage stapsgewijs omhoog naar 22 procent: het percentage dat momenteel voor niet-elektrische auto’s geldt.

Tijdens de eerste drie kwartalen van 2019 werden in Nederland in totaal 331.267 auto's verkocht. Dat is 7,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Reden voor de lagere verkoop is de nieuwe uitstoottest (WLTP) die sinds september 2018 van kracht is. Die geeft een realistischer beeld van het brandstofverbruik, wat voor identieke auto's in de meeste gevallen neerkomt op een hogere CO2-waarde. Daardoor steeg ook de BPM voor nieuwe auto's ook, met hogere verkoopprijzen als gevolg.