Test Ford Focus Active: een twijfelgeval van topkwaliteit
AutotestDe Ford Focus Active hinkt op twee gedachten: is dit een SUV of slechts een avontuurlijk aangeklede hatchback of stationwagon?
Delen per e-mail
Ford Focus Active 1.5 Ecoboost (150 pk/110 kW), vanaf ā¬29.460
Terwijl de concurrentie in de klasse van de Focus de ene na de andere SUV presenteert, blijft het bij Ford verdacht stil. De Active is daarom een welkome nieuwkomer bij dit merk. Geen echte SUV, maar zoals de naam al doet vermoeden is zijn karakter wel degelijk gericht op avontuur. Hij vertoont onmiskenbaar trekjes van een terreinauto. Zo is hij 3 cm hoger op zijn wielen geplaatst. Gevolg: in een weiland of op een modderig bospad hoef je weinig te vrezen.
De Active blijkt in de praktijk vooral een hogere hatchback of stationwagon: je kunt hem in deze varianten bestellen. Maar hij is net wat stoerder aangekleed met aangedikte wielkast-randen en forsere bumpers. Verder is het onderstel aangepast om niet terug te schrikken voor onverharde wegen en in het keuzemenu voor het rijkarakter vind je āSlipperyā en āTrailā. Slippery zorgt voor een preciezere dosering van het gaspedaal: handig op gladde ondergrond, zoals modder of ijzel. Trail leidt tot extra grip op een zachte ondergrond, zoals aarde of zand. Maar ja, zonder 4x4 moet je natuurlijk geen wonderen verwachten.
De bagageruimte in deze Ford is fors, maar op de achterbank blijkt de hoofdruimte beperkt. Het grote infotainmentscherm is handig hoog geplaatst en werkt logisch en snel. Het head-up display geeft duidelijke informatie en verder valt de goede kwaliteit van de audio op, zowel van de media als van de Bluetooth-telefonie.
De heerlijk directe besturing van de Focus is onaangetast en hetzelfde geldt voor de solide wegligging. De Active rijdt hierdoor net wat stabieler en rustiger dan de āechteā SUVās in deze klasse. De prettige 1,5 liter grote driecilinder motor (testverbruik 1 op 14,1) vertoont veel souplesse en de handbak schakelt duidelijk en gemakkelijk.
Plus
+ Voorbeeldig weggedrag.
+ Fijne benzinemotor en handbak.
+ Goed infotainment.
Min
- Hoofdruimte op de achterbank kan beter.
- Beperkte terreinvaardigheid.
Eindcijfer
8,6
Conclusie
Met zijn prima aandrijflijn, gebruiksgemak en infotainment is de Focus Active helemaal bij de tijd. En dan biedt hij ook nog eens veel bagageruimte Ʃn vertoont hij een voorbeeldig weggedrag. Alleen met de hoofdruimte achterin schiet hij tekort.
EXTRA TESTNOTITIES
Standaard op de Focus Active is FordPass Connect. Daarmee kan de auto online Ʃn is hij om te toveren tot wifi-hotspot voor maximaal 10 apparaten. Met de bijbehorende app kun je vanaf je smartphone tal van functies van de auto inzien en bedienen. En dankzij de internetverbinding komt er ook realtime verkeersinformatie in het navigatiesysteem.
Ford is helemaal bij de tijd met zijn rijhulpsystemen. Vrijwel alles wat op dit moment in de markt is, is in de Focus Active verkrijgbaar.
Handig is het bergvak tussen de voorstoelen met verplaatsbare houders.
Ook reuze handig is nog steeds Fords geĆÆntegreerde oplossing voor tankdop en -klep.
Ondanks het veelzijdige infotainmentscherm heeft de klimaatregeling nog gewoon zijn eigen knoppen en dat is wel zo gebruiksvriendelijk.
De Focus Active is te koop vanaf ā¬27.960. Dan krijg je de 1.0 Ecoboost benzinemotor(125 pk/92 KW). Getest is de 1.5 Ecoboost (150 pk/110 kW) met Business-uitrusting die vanaf ā¬29.460 in de prijslijst staat. Dit goedkoopste uitrustingsniveau blijkt al rijkelijk bedeeld met o.a. 17 inch lichtmetalen wielen, startknop, Drive Mode-keuzemenu , cruise-control, parkeersensoren voor en achteren en het 8 inch grote infotainmentscherm met navigatie.
De geteste auto heeft als extraās: een omkeerbare en afwasbare vloermat voor de bagageruimte (ā¬75), voorbereiding voor een trekhaak (ā¬75), draadloos oplaadstation voor smartphones (ā¬150), zwart dak en buitenspiegels (ā¬200), Style Pack Active (ā¬200 bestaande uit kleuraccenten, luxe vloermatten en kniekussentjes op middenconsole), dode hoekwaarschuwing, achteruitrij-radar en actief remsysteem (combinatie ā¬350), head-up display (ā¬450), Winter Pack (ā¬450, bestaande uit elektrisch verwarmbare voorruit en ruitensproeiers, stoelverwarming en verwarmbaar stuur), Parking Pack (ā¬450, bestaat uit automatisch inparkeersysteem, achteruitrijcamera en uitklapbare portierbescherming tegen parkeerschade), B&O Play audio (ā¬450, bestaat uit 9 luidsprekers en subwoofer, 675 Watt versterker, digitale radio), Technology Pack (ā¬450, bestaat uit adaptieve cruise-control, grootlicht-assistent, verkeersbordherkenning en automatische stuur-ondersteuning bij een dreigende botsing) en Design Pack 2 (ā¬1012, bestaat uit privacy glas, 18 inch lichtmetalen wielen met 215/50 banden, led-koplampen en automatische hoogteregeling daarvan). Dit alles brengt de prijs van de geteste auto op ā¬33.322.
In ons uitgebreide dossier Autotest vind je alle eerder verschenen tests.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
āHeeft het zin om een oudere diesel om te bouwen?ā
,,In Duitsland kun je een Euro 4 of 5-dieselauto laten ombouwen (āumrüstenā) naar Euro 6. Als je zoān auto vervolgens importeert naar Nederland, wordt die hier dan ook als āschonereā Euro 6 geaccepteerd?ā, vraagt lezer Ab Leunissen. -
Dit circuit is nu ƩƩn grote pandemie-parkeerplaats
Het Britse Rockingham-circuit was tot voor kort een bruisende racebaan waar tientallen auto's tegelijk met gillende banden rondreden. Nu zijn er duizenden auto's, maar ze staan allemaal doodstil. -
Dit zijn de 10 beste tweedehands auto's met een ton of meer op de teller
Het kopen van een tweedehands auto kan een flinke uitdaging zijn. Volgens het Britse What Car? zijn dit de meest betrouwbare occasions wanneer ze meer dan 100.000 kilometer hebben gereden. Ook noemen we nog drie auto's die je beter niet tweedehands kunt kopen. -
Nooit meer aquaplaning: dit systeem splijt plassen zoals Mozes de Rode Zee
Een nieuw systeem dat mede werd ontwikkeld door Bosch moet ongevallen door aquaplaning voorkomen. Het werkt met 5G-technologie en een waterpomp die plassen āsplijtā. -
91-Jarige topman van beroemd auto- en motorfietsenmerk stopt ermee
Hij wordt vaak bestempeld als de Koningin Elizabeth van de auto-industrie: Osamu Suzuki. Met zijn 91 jaar is hij nog altijd de hoogste baas van de beroemde Japanse fabriek van auto's, motorfietsen en buitenboordmotoren. Maar nu heeft Osama Suzuki te kennen gegeven dat hij later dit jaar wil terugtreden als bestuursvoorzitter van het bedrijf.
-
Milieuvervuiling door autobanden in 2050 opgelost, zegt Michelin
Over 30 jaar zullen autobanden niet langer het milieu vervuilen. Dat belooft Michelin, een van de grootste bandenfabrikanten ter wereld. -
Rij-impressie
Nieuwe Focus ST legt sportieve lat hoger
Heeft de āhot hatchā nog bestaansrecht, nu alle pijlen gericht zijn op de klimaatnota en elektrische mobiliteit? Ja, zo luidt het antwoord van Ford. Stap maar eens achter het stuur van de nieuwe Focus ST. -
Deze open auto gaat waarschijnlijk 8 miljoen opbrengen, dit is waarom
Carroll Shelby was een autosportlegende. Zijn Cobra's zorgden voor legendarische overwinningen. Op Le Mans werd onder meer Ferrari verslagen dankzij zijn inbreng bij Ford. Nu wordt de persoonlijke Shelby Cobra 427 Super Snake uit 1966 geveild en dat wordt volgens de experts een klapper.