Volledig scherm
Vanaf 1 juli wordt de maximumsnelheid op Franse provinciale wegen verlaagd van 90 naar 80 km/u © Réponse Conso

Vakantiegangers opgelet: Frankrijk verlaagt de maximumsnelheid 

Frankrijk gaat de maximumsnelheid op provinciale wegen verlagen van 90 naar 80 kilometer per uur. Dat meldt de Franse krant Le Figaro. De maatregel gaat op 1 juli in. Oppassen dus voor vakantiegangers.

De Franse premier Edouard Philippe wil met de maatregel het aantal verkeersdoden met minstens 400 slachtoffers per jaar terugdringen. Het aantal dodelijke ongevallen stijgt in Frankrijk sinds 2013 gestaag. Het afgelopen jaar vielen in het Franse verkeer 3.477 doden te betreuren, tegen 3.268 in 2013. Dat was destijds het laagste aantal sinds vele jaren.

Staatskas

De maatregel krijgt ook kritiek: vervoerdersorganisaties en de rechtse oppositie stellen dat de kosten van vervoer erdoor oplopen en dat bewoners van buitengebieden minder mobiel worden. Bovendien zouden de te verwachten bekeuringen alleen maar de staatskas spekken. ,,Als impopulariteit nodig is om mensenlevens te redden, wil ik best impopulair zijn’’, reageert Philippe op de kritiek.

  1. Peugeot-moeder PSA: in 2025 complete autovloot elektrisch

    Peugeot-moeder PSA: in 2025 complete autovloot elektrisch

    Over maximaal drie jaar is volgens de topman de helft van alle auto’s van PSA al (deels) elektrisch. In 2025 moet de gehele vloot van zowel Peugeot, Citroën, DS en Opel en Vauxhall een vorm van elektrische aandrijving hebben. Dat is opvallend, want drie maanden geleden toonde de PSA-baas zich nog erg wantrouwig tegenover de elektrische auto. “De wereld is gek geworden”, was toen zijn reactie op politieke initiatieven tegen de verbrandingsmotor.