Verlaging maximumsnelheid veroorzaakt meer luchtverontreiniging
auto-expertIn steeds meer steden wordt de snelheid voor het autoverkeer verlaagd naar 30 kilometer per uur. Ook in Amsterdam heeft het gemeentebestuur dit besloten. ‘Maar langzamer rijden betekent toch ook meer vervuilend uitlaatgas?’, vraagt G.J. Roomer zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.
Vraag: ‘Nu de snelheidslimiet van 30 km/u steeds meer de standaard wordt, zoals in Amsterdam, zal ik vaak in een iets lagere versnelling moeten rijden. Met als gevolg dat mijn motor meer toeren maakt. Ik vraag mij af: stoot een auto bij 30 km/u meer schadelijke uitlaatgassen uit dan bij 50 km/u?
Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: ‘Op de meeste plekken in Amsterdam gaat de snelheidslimiet inderdaad omlaag van 50 km/u naar 30 km/u. De beleidsmakers verwachten dat dit tot 30 procent minder ongevallen kan leiden.
Maar wat betreft de gevolgen voor de uitstoot slaat u de spijker op zijn kop. Het gezaghebbende Franse onderzoeksinstituut Cerema heeft al eens in opdracht van de Franse overheid de uitstoot bij verschillende rijsnelheden onderzocht. Toen bleek dat auto’s verreweg de meeste CO2 uitstoten bij lage rijsnelheden. Voor stikstof en fijnstof gold min of meer hetzelfde. Het laagste brandstofverbruik en de minste uitstoot hadden auto’s bij rijsnelheden tussen de 60 en 90 km/u. Richting de 30 km/u werd het slechter. Kortom, zo’n snelheidsverlaging is misschien goed voor de verkeersveiligheid, maar niet voor het milieu.
Volgens de gemeente Amsterdam gaat het alleen in die stad al om in totaal 270 kilometer aan autowegen en straten. Uit onderzoek bleek dat 67 procent van de Amsterdammers het verkeer in zijn buurt onveilig tot zeer onveilig ervaart. En 83 procent vindt dat (te) hard rijden een belangrijke oorzaak is van onveilig verkeer. Achterliggende gedachte is overigens niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook de geluidsoverlast van het autoverkeer.
De verlaging van de maximumsnelheid wordt in Amsterdam pas in december van dit jaar ingevoerd. Dat heeft alles te maken met het vele werk dat dit plan met zich meebrengt. De komende maanden zullen er overal in de stad borden worden geplaatst of vervangen. Ook worden verkeerslichten en belijningen aangepast en er komt een grote voorlichtingscampagne om iedereen op de nieuwe snelheidslimiet te wijzen.’
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Onze autoredacteur Niek Schenk beantwoordt elke week lezersvragen. Mail je vraag naar auto@dpgmedia.nl
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fietstest 2023
Dit zijn de beste elektrische stadsfietsen van meer dan 3500 euro
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Fietstest 2023
Paulien test fietsen: ‘Gewoon is voor mij goed genoeg’
Samen met haar vrienden peddelt Paulien Louwersheimer (34) driftig rond in de groene omgeving van Vianen. Ze is voor de lol op de testdag, maar ook omdat ze overweegt een fiets aan te schaffen voor woon-werkverkeer. -
PREMIUM9
Rechters en justitie ergeren zich aan bureaus die boetes aanvechten: 'Ze verdraaien de feiten’
Juridische adviesbureaus die verkeersboetes ‘gratis’ aanvechten schieten als paddenstoelen uit de grond. Het aanvechten van boetes tot in hoger beroep levert het gerechtshof elk jaar duizenden zaken op. De Tweede Kamer en Veilig Verkeer Nederland willen dat er paal en perk aan wordt gesteld. ,,Het gaat hen meer om het innen van belastinggeld dan het dienen van de belangen van mensen.”
-
PREMIUMMijn Allessie
Al werkt het voor geen meter, vader Jan en zoon Bart zijn voor altijd gek van Alfa Romeo
Rijswijk -
-
-
Snelle afschrijving van je auto voorkomen? Let dan hierop
Sommige nieuwe auto’s zijn na drie jaar minder dan 30 procent waard van wat je ervoor hebt betaald. Andere zullen hun waarde vasthouden en kunnen na drie jaar nog 70 procent van die nieuwprijs waard zijn. Hoe kun je zorgen dat jouw auto tot die laatste categorie behoort? -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerW. Krabbenborg