Auto-expert Niek Schenk.
Volledig scherm
Auto-expert Niek Schenk. © Bart Hoogveld / Getty Images

Verlaging maximumsnelheid veroorzaakt meer luchtverontreiniging

auto-expertIn steeds meer steden wordt de snelheid voor het autoverkeer verlaagd naar 30 kilometer per uur. Ook in Amsterdam heeft het gemeentebestuur dit besloten. ‘Maar langzamer rijden betekent toch ook meer vervuilend uitlaatgas?’, vraagt G.J. Roomer zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.

1 reactie

 • W. Krabbenborg

  2 maanden geleden
  alleen borden plaatsen lost de onveiligheid niet op. Als nu iedereen zich netjes aan de voorgeschreven regels zou houden (ook voetgangers en fietsers) dan zou het al veilig genoeg zijn. Probleem is meestal dat veel verkeersdeelnemers zich niet aan de regels houden. Ook buiten de stad amsterdam speelt dit: bij 80 km p/u is het wel veilig. De meeste ongelukken gebeuren doordat men veel te hard rijdt. Een bord met daarop 60 gaat dat evenmin oplossen.
 1. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
  PREMIUM

  Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

  In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
 2. Rechters en justitie ergeren zich aan bureaus die boetes aanvechten: 'Ze verdraaien de feiten’
  PREMIUM
  9

  Rechters en justitie ergeren zich aan bureaus die boetes aanvechten: 'Ze verdraaien de feiten’

  Juridische adviesbureaus die verkeersboetes ‘gratis’ aanvechten schieten als paddenstoelen uit de grond. Het aanvechten van boetes tot in hoger beroep levert het gerechtshof elk jaar duizenden zaken op. De Tweede Kamer en Veilig Verkeer Nederland willen dat er paal en perk aan wordt gesteld. ,,Het gaat hen meer om het innen van belastinggeld dan het dienen van de belangen van mensen.”