Volledig scherm
Thor © automobilemag.com

Vuurspuwende vrachtwagen met 4000 pk geveild voor 13 miljoen dollar

Op een veiling in Riyad, Saoedi-Arabië, is een vrachtwagen verkocht met twee V12 dieselmotoren en twaalf superchargers. De truck werd afgehamerd op 12 miljoen dollar, maar de koper betaalde inclusief koperspremie 13,2 miljoen.

De reusachtige vrachtwagen is in de truckwereld beter bekend als ‘Thor’.  Omdat de auto zo uniek is, durfde het veilinghuis geen schatting te geven over de waarde van het voertuig. Wel werd bekendgemaakt dat het zeven miljoen dollar had gekost om de giga-truck te bouwen. Dat betekent een mooie winst voor Mike Harrah, de bouwer van Thor.

Volledig scherm
Thor © automobilemag.com

De aandrijflijn bestaat uit twee 13,9-liter Detroit V12-dieselmotoren. Dankzij niet minder dan twaalf superchargers komt de truck aan 3.974 pk, meer dan genoeg om de 14.514 kilo wegende  vrachtwagen op te stuwen naar een topsnelheid van 209 kilometer per uur. De basis van Thor wordt gevormd door een Peterbilt 359 crew cabin, die werd verlengd tot 13,5 meter. 

Volledig scherm
Thor © automobilemag

Bijna alle onderdelen zijn verchroomd of gemaakt van gepolijst aluminium. Dat geldt ook voor de aandrijflijn, naven, remmen en een aantal framecomponenten. Opvallend is dat de auto weliswaar in Riyad werd geveild, maar daar niet fysiek aanwezig was. Het gevaarte bleef achter in Arizona in de VS. 

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”