Waarom je moet stoppen met tanken na de klik
We komen allemaal wel eens in de verleiding om nog even iets meer brandstof in de tank te gooien. Voor een mooi rond bedrag, omdat benzine of diesel die dag iets goedkoper is of omdat we dan net iets verder kunnen rijden. Maar slim is het niet.
Een benzine- of dieselpomp slaat automatisch af als je tank ongeveer vol is. Dat is tenminste het geval als de pomp goed afgesteld is en je het tankpistool goed in je vuldop hebt gestoken. Maar zelfs dan is verder tanken geen goed idee. Maar waarom precies?
Er zijn verschillende redenen waarom je niet tot het randje moet tanken. Bij elke ‘klik’ wordt namelijk een (klein) beetje brandstof terug de slang in gezogen omdat moderne brandstofpompen zijn voorzien van een afzuigsysteem. Dan betaal je dus voor benzine of diesel die je teruggeeft aan de oliemaatschappij.
Belangrijker is echter dat je het risico neemt brandstof op te slaan op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn als je na die eerste ‘klik’ nog verder tankt. Je kan dan niet alleen de tank, maar ook het vulkanaal vullen. Met meer brandstof in je auto dan eigenlijk de bedoeling was, stijgt het risico op kosten.
Gevoelig systeem
Een tank van een moderne auto maakt immers deel uit van een hermetisch afgesloten geheel. Zodra je de vuldop dichtdoet, is het systeem helemaal dicht. Dat is verplicht. Er mogen geen schadelijke benzinedampen in de lucht terechtkomen. Drukverschillen worden opgevangen door een expansievat en dampen die willen ontsnappen, gaan door een koolstoffilter en komen uiteindelijk in de motor terecht, waar ze verbrand worden.
Dat hele systeem is berekend op benzineverbruik en brandstof die - zoals alle vloeistoffen - op basis van temperatuur krimpt en weer uitzet. Dat zogeheten Evap-systeem is gevoelig. Dat moet, omdat het met uitstoot te maken heeft. Je auto zal alarm slaan zodra er ergens in het systeem een gaatje ontstaat of als de efficiëntie van een component omlaag gaat.
Belangrijker dan het oranje verklikkerlampje dat op je dashboard gaat branden en de invloed op de prestaties - soms wil een auto dan niet meer starten - zijn de gevolgen voor je portemonnee. De herstelkosten van zo’n Evap- systeem kunnen flink oplopen, tot wel 1000 euro en meer.
Conclusie?
Meer benzine of diesel in de tank gooien dan normaal, is zeker niet de enige oorzaak van problemen met de benzinetank en aanverwante systemen. Maar het risico erop stijgt wel. En omdat het eigenlijk toch niks oplevert, is het misschien beter om het niet te doen.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Autotest
Waarom Ferrari zijn belofte brak met deze ‘SUV’: Purosangue
Ferrari beloofde jarenlang niet met een SUV te komen, maar hier is nu toch de hoge vierzits Purosangue. Niet gevreesd: de auto rijdt daadwerkelijk als een Ferrari, wat op voorhand een onmogelijke missie leek. -
AUTO-EXPERT
Gehoor geven aan terugroepactie auto is niet wettelijk verplicht
Automerken roepen auto’s soms terug naar de dealer, omdat er een defect is ontdekt dat moet worden verholpen. Zo’n terugroepactie kost meestal enige tijd. ‘Kan ik aansprakelijk worden gesteld voor de schade als ik in de tussentijd betrokken raak bij een ongeval?’, vraagt lezer Ad Martens zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord. -
Op ‘Nederlandse’ megaparkeerplaats bij Gent heb je straks niets te zoeken met een lege tank
Automobilisten op doortocht naar Zuid-Europa kunnen volgend jaar langs de E17 bij Gent niet alleen zichzelf opladen, maar ook hun elektrische auto. Er komt echter geen conventioneel tankstation voor auto’s met diesel- en benzinemotoren. -
Occasionkoper blijft vooral zoeken naar benzineauto's
Bijna twee derde van de consumenten die online een occasion zoeken, kiest nog steeds voor een auto met benzinemotor. Dat blijkt uit onderzoekscijfers van de grote occasionplatforms Gaspedaal.nl en AutoTrack. De vraag naar tweedehands elektrische modellen neemt intussen af. De populariteit van elektrische auto’s op deze occasionsites bevindt zich nu op het laagste punt sinds oktober 2021. Tegelijkertijd laat de vraag naar hybrides wél een stijging zien.
-
Miljardair Wolfgang Porsche (79) gaat scheiden omdat zijn vrouw dementie heeft
Wolfgang Porsche, voorzitter van de raad van toezicht van de gelijknamige autofabrikant (79), gaat scheiden. Zijn vrouw Claudia Hübner (74) lijdt al twee jaar aan dementie. Volgens de ex-topman van Porsche heeft de ziekte een ‘verwoestend effect op haar persoonlijkheid’. -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus, maar zo kun je er vanaf komen
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.